Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

В съседна Румъния падна дрон от войната в Украйна

Дрон от войната в Украйна падна и в Румъния. В северната част на страната, в окръг Бистрица-Насауд, на около 100 километра южно от границата с Украйна и на над 400 километра от Силистра, гражданин е съобщил, че е открил "летателно средство с неизвестен произход". От румънската прокуратура заявиха, че са започнали наказателно разследване за неразрешен полет.

"Засега произходът на летателния апарат не е установен и собственикът му не е идентифициран", заявиха прокурори в окръг Клуж. "В ход е разследване за установяване на обстоятелствата, при които е летял самолетът, и за идентифициране на това, кой го е управлявал. От полицията в окръг Бистрица-Насауд са заявили пред Асошиейтед прес, че самолетът от тип "дрон" е бил открит от млад мъж в поле близо до къщата му.

Според украински източници, руската армия е загубила разузнавателен БЛА "Орлан-10" и той се е озовал в Румъния след лошо насочване.

Сегашният инцидент идва само дни след като безпилотен самолет прекоси Румъния и Унгария, преди да влезе в Хърватия и да се разбие късно в четвъртък на паркинг, близо до студентско общежитие, повреждайки около 40 автомобила.

Facebook коментари