Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Институции и граждани почетоха 77-та годишнина от подвига на 31-ви пехотен Силистренски полк

В историята на Силистра и Крайдунавска Добруджа има много паметни дати, свързани с различни събития. Една от тях е 10 март 1945 г, свързана с Дравската операция на Българската армия по време на Втората световна война, в която изключителен героизъм проявява 31-ви пехотен Силистренски полк, наречен Железният полк. На него са посветени салюти в Парада на победата през м. юни с.г. в Москва.

Както всяка година, и през 2022 г., 77 години по-късно, признателната общественост чрез представители на институции - Областна администрация, Общински съвет, община Силистра, и обществени организации - Съюз на ветераните от войните и др., бяха положени венци на паметника, изграден през 1985 г. и надграден със Стена на славата с изписани имената на бойците от славния полк, наречен Варненски при своето създаване, за да остане в историята като Силистренски.

Областният управител Катя Кръстева и заместник-областният управител Минчо Йорданов поднесоха венец в памет на героите от полка. В лицето на свои предишни областни управители Областна администрация има своята дан при създаването на Стената, открита преди 4 години по идея на Инициативен комитет, председателстван от Николай Димов – областен управител 2011-2013 г.

Венци и цветя пред мемориалната стена и паметника на 31-ви полк поднесоха кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, заедно с инж. Тихомир Борачев - зам.-кмет, председателят на Общински съвет - Силистра д-р Мария Димитрова, Димитър Трендафилов - общински съветник, Стоян Пейчев – председател на "Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва" – гр. Силистра.

Общият брой на убитите от 31-ви пехотен Силистренски полк през Втората световна война е 445 души (от тях 39 са офицери), при обща численост на полка 2 600 войници, сержанти и офицери. Общо 118 силистренци са загинали в други полкове по време на Втората световна война. Техните имена (общо 563 души) са увековечени на Стената на славата до паметника на 31-ви пехотен Силистренски полк.

В справка, изготвена д-р Наталия Минчева, уредник в отдел "Най-нова история" в РИМ-Силистра, се казва още: "Дравската операция на Първа българска армия, в чиято 12-а пехотна дивизия се сражава 31-ви пехотен полк, има за цел да брани северния бряг на река Драва от настъплението на хитлеристките войски. В боевете при река Драва в Унгария от 6 до 21 март 1945 г. Полкът проявява безпримерен героизъм и храброст, като успешно се противопоставя на превъзхождащия го противник и не отстъпва от позициите си.

На 10 март 1945 г. в битката при Кишбайом 31-ви полк с командир полк. Никола Ботев е атакуван с масиран артилерийски обстрел и разрушителен минен огън от елитните СС дивизии на хитлеристките войски. Със саможертва и боен подвиг полкът успява да спре мащабното настъпление на противника в участъка Кишбайом – Драва Соболч – Драва Чехи. Полкът оказва упорита съпротива и успешно контраатакува. Особено ожесточени боеве се разгарят при Яко, Чекел и Сабаш.

В боевете при Драва 31-ви полк дава 267 жертви. Проявените героизъм и мъжество на неговите бойци му носят прозвището "Железният полк". Успехът на Дравската отбранителна операция проваля настъпателните планове на Вермахта, ускорява края на войната и допринася за бойния престиж на българската армия".

Facebook коментари