Неделя, 03 Юли 2022 г.

Областният управител на Силистра се срещна с членове на Клуба на учителите пенсионери

бластният управител на област Силистра Катя Кръстева гостува на Клуб на учителите пенсионери "Иван Байчев" – Силистра по покана на неговия председател доц. д-р Илияна Горанова по повод възстановяването на дейността на клуба. Г-жа Кръстева поздрави с отминалия празник 8 март членовете на клуба, някои от които нейни учители, а други – колеги от периода да учителстването й. Както и с тяхната навременна акция за събиране на помощи в полза на украинки с деца, настанени в къща за гости в село Смилец, собственост на бизнесмен от Силистра, работещ в сферата на духовността.

Областният управител пожела на своите домакини да са здрави и да продължават започнатата преди 6 години дейност, чрез която дългогодишните педагози успяват не само да общуват помежду си, а също така да провеждат интересни и полезни за обществото събития. Силистренският клуб е в дружески отношения със събратята си от Дулово, Кубрат, Исперих и от др. съседни градове.

В ход е инициативата на областно ниво да се създаде обща структура на подобни клубове. Изразена бе надежда, че ще отмине пандемията, а войната ще бъде прекратена в най-скоро време, за да бъдат възстановени учебните занятия за обучение на учениците в естествената среда на училищата.

Доц. Горанова сподели пред представителката на държавната власт, че на 12 април клубът има годишнина, на която се надява да е възможно провеждане на специално събитие. Планира се също съвместна работа с Областна администрация Силистра, включително във връзка със замисленото обединение на клубовете на учителите от областта. Ако това се случи, Силистренска област ще бъде първата в страната с подобна действаща форма за общуване между учителите пенсионери.

На срещата бе споменато, че световната организация ЮНЕСКО към ООН е обявила 2022 година за "Година на Паисий Хилендарски" във връзка с 300-годишнината от неговото рождение. Клуб "Иван Байчев" смята да посвети своя творческа среща на автора на приеманото като начало на Българското възраждане произведение на българската историография, сътворено от Отец Паисий в периода 1760-1762 г. на Света Гора в Хилендарския и в Зографския манастири.

Facebook коментари