Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Д-р Георги Личев: Умереното спортуване и диетата борят лошия холестерол

"Секторът по инвазивна кардиология към кардиологичното отделение на Многопрофилната болница в Силистра започна да работи от началото на август месец. Уредът, с който ние инвазивните кардиолози работим е ангиограф. Правят се процедури на всички пациенти с т.нар. исхемична болест на сърцето, в която влизат двете заболявания – стенокардия и острият миокарден инфаркт. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра, д-р Георги Личев, специалист в Отделение по инвазивна кардиология към Многопрофилна болница за активно лечение-Силистра.

"Пациентите, които преди са пътували до Русе и до останалите градове са губили време, особено тези с миокарден инфаркт имат страхотна полза от това, че работи ангиографа, че инвазивната кардиология е в Силистра и всеки един пациенти има много добра достъпност до тази високотехнологична медицина", допълни д-р Личев. "Последните десетилетия най-често срещаните заболявания са исхемичната болест на сърцето. Рисковите фактори са нашия начин на живот. Тези рискови фактори, на първо място хипертоничната болест на сърцето или високо кръвно налягане, високият холестерол в кръвта, захарният диабет, тютюнопушенето и затлъстяването ускоряват атеросклерозата. Те подмладяват пациентите, които започват да имат тази болест и когато процесът напредне и се насложи тромб се получават остри инциденти, каквито са острият миокарден инфаркт и острият инсулт. По думите на специалиста, по смъртност съдовите заболявания инсулта, инфаркта и останалите в тази група предизвикват 60% от общата смъртност на нашето население в България. Останалите 20% са ракови заболявания, останалите 20% са други заболявания и травматизъм. Категорично ваксините срещу ковид-19 помагат на хора със сърдечно-съдови заболявания и те трябва да се ваксинират. Един от основните фактори за усложнено протичане на ковид са тези съдови заболявания. "Умереното спортуване поне 3-4 часа в седмицата, спомага нашите сърца да бъдат по-здрави, храненето е много важно. Плодовете, зеленчуците и ядките са полезни храни. Трябва да се избягват храните, богати на животински мазнини. Много важно е да се поддържа нормална телесна маса и да не се пуши", съветва д-р Личев.

"Хроничният стрес води до увеличаване на пулса. Всеки човек индивидуално се справя със стреса. За съжаление профилактичните прегледи не са в навика на българина и нашите пациенти започват да посещават кардиолога, когато имат проблеми. Мъжете могат да си правят профилактични прегледи при кардиолози след 40 години, което задължително включва изследване на липидите в кръвта, измерване на кръвното налягане, измерване на кръвната захар. При жените след менопаузата, подчерта д-р Личев. "Ниските температури водят до свиване на кръвоносните съдове и част от хипертониците имат нужда да си увеличат лекарствата. Движим се по-малко през зимата и затова през зимата се засилват сърдечните заболявания", каза д-р Личев.

По думите му кардиологията е една от търсените специалности сред студентите. "Спортувам. Храня се здравословно. Има едно правило: поне веднъж в седмицата да консумирам риба. Да консумирам повече зеленчуци и плодове. Доброто психично здраве е много важно. Здрав дух в здраво тяло. Такава е моята рецепта за здраве. "Аз съм потомствен лекар, защото и моят баща е лекар. Любовта към медицината започна тогава, когато започнах да работя. Отговорна професия. Когато нашите пациенти са добре, носи страхотно удовлетворение и това ни крепи да продължаваме. Повечето пациенти са благодарни. Искам да пожелая здраве, удовлетворени, да вършат това, което им харесва, да гледат семействата си, мисля, че това е една крайна рецепта за добър живот", каза в заключение д-р Георги Личев.

Facebook коментари