Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Общо 7 румънски военни станаха загиналите при трагичните инциденти в Северна Добруджа

Общо 7 военни станаха загиналите при трагичен инцидент в два епизода в румънско небе. Първо изтребител МиГ-21 Lancer изчезна от радарите, а след това изпратеният да го издирва хеликоптер катастрофира. По-късно от Министерство на отбраната на Румъния потвърдиха, че всички военни - и пилотът на самолета, и тези във вертолета, са мъртви.

Официалните данни сочат, че изтребителят се е разбил заради неблагоприятни атмосферни условия 13 минути след излитането си за въздушен патрул над Северна Добруджа. МиГ-ът е излетял от авиобаза "Михаил Когълничану" в 19:50 часа и е загубил връзка с контролната кула в 20:00 часа. Три минути по-късно изчезва от радарите в район близо до село Когеалак в окръг Констанца.

20 минути по-късно от същата авиобаза, за да издирва изтребителя, излита хеликоптер IAR 330-Пума. Неговият пилот докладва за лоши метеорологически условия и получава указания да се върне, но на 11 км от базата също се е разбива. Всички на борда са загинали.

В Румънските медии първоначално се прокрадна надежда, че поне пилотът на изтребителя е успял да катапултира успешно и може да бъде открит жив. В ранните часове на днешния ден стана ясно, че и той е сред загиналите.

От Генералния щаб на румънските ВВС и Военната прокуратура към Военния трибунал в Кюстенджа продължават разследването на обстоятелствата.

Трагичният инцидент се случва на фона на руската инвазия в съседна Украйна и активното участие на Румъния в укрепването на Източния фронт на НАТО.

Facebook коментари