Вторник, 05 Юли 2022 г.

Кметът на Алфатар спази древна традиция за предпазване от болести и несгоди

Кметът на община Алфатар д-р Янка Господинова заедно с Баба Марта спазиха традицията и завързаха мартеници на каменните кръстове, разположени в четирите края на гр. Алфатар. С извършване на това символично действие, градът и неговите жители се предпазват от болести и несгоди.

Историята на "мартите", както ги наричат в Алфатар е дълга, чиито корени се откриват през 1733-1734 г. и се свързват с нашествието на чумата. Тогава жителите на Алфатар масово се разболяват. Оцелелите местни първенци се събират и изготвят план за спасение на селото. Изваждат камъни от местната кариера, майстори – каменари ги дялат, като за труда си не вземат никакви пари. Готовите камъни са забити в четирите края на селото под формата на християнски кръст, освещават ги и се молят за здравето и изцелението на болните.

През годините хората забравят камъните – пазители. През 80-те години при Ванга отиват алфатарци и изпращайки ги, тя им казва, да открият тези каменни кръстове и да ги осветят, за да ги пазят в идните трудни години. По традиция всяка година на първи март се връзват марти на четирите камъка в четирите края на града, спазвайки поверието, че така ще предпазят града от болести и тегоби.

Facebook коментари