Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Йонка Господинова: Децата трябва да имат отношение към българщината, автентичността и родовата си памет

"Този вече популярен конкурс се провежда от 2005 година и вече е събрал много участници не само от България но и от българските общности по целия свят", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра Йонка Господинова, организатор и координатор на традиционния детски конкурс "Слънчевите руни в българските носии и история". В България чрез кметове, читалища, училища и организации се насърчават децата да участват в конкурса , а по света поканата за участие става чрез посолствата на съответната страна. Господинова сподели, че в началото в първите години на конкурса са участвали по 15000 ученици от цял свят, с по 10 и 20 000 експоната.

"Целта на конкурса е децата да придобият една особена стилистика, която имат орнаментите в българския фолклор" сподели Йонка Господинова. Интересна е идеята на организаторите да раздадат на всеки от участниците лист с макет на родословно дърво, където те могат да нанесат данни за някои от клоновете на рода си, и на базата на това да се напише и своеобразна родословна книга.

"В жанрово отношение конкурса може да бъде разделен на живопис, графика, приложно изкуство, колажи, компютърна графика, фотография на участника в народна носия. Българската азбука и текстовете на глаголица и кирилица са от втория раздел- историческия, българските традиции и обичаи, празници, символи, задачата ние да се направи един цялостен исторически преглед, когато и където е възможно на исторически събития и личности, които са съхранили българщината и са издигнали авторитета на българската държава", сподели Господинова. По отношение на авторските права всяко от децата си има авторски права и организаторите могат да представят рисунките и експонатите по изложби. През годините подобни експозиции са представени в посолството ни в Букурещ, Брюксел и специално в българското училище в Брюксел, в Босилеград.

"Това са едни много приятни срещи, в които може да се разменят мнения да се предложат идеи, да се сравнят нагледно особеностите на различните фолклорни мотиви и т.н. Тези общи корени, които имат хората по света ни провокират и нас да даваме възможност, да правим всичко възможно да го има този конкурс, децата да мислят по тези проблеми за българския корен и в частност за своята история и историята на рода си. По този начин децата изграждат отношение къв автентичността , историята и културата", каза в заключение Йонка Господинова.

Facebook коментари