Четвъртък, 01 Декември 2022 г.

Д-р Антоанета Панайотова: Изненадах се колко деца искат да дарят кръв

"Дойдоха при мен две момичета, представиха се че са ученици от силистренската природо-математическа гимназия, след изследване на параметрите се оказа че едното от тях беше одобрено за кръводаряване, а другото не поради нисък хемоглобин. В разговор с тях попитах дали не може да агитират и други техни съученици, които биха могли да дадат кръв ако са навършили 18 години. Изненадах се когато след няколко дни дойдоха 10 деца, като 7 от тях показаха показатели за кръводаряване, сподели на пресконференция д-р Антоанета Панайотова, началник на отделението по трансфузионна хематология към Многопрофилната болница за активно лечение-Силистра по повод спонтанната инициатива на ученици от ПМГ да дарят кръв.

Тя е на мнение, че кръводарителите следва да са под шапката на структура, която да стимулира желанието им да станат кръводарители, що се отнася до взаимодействието с БЧК д-р Панайотова сподели, че червенокръстката организация тотално се е отдръпнала от кръвния център и никаква помощ за нищо.
"Един от проблемите при нас е малкия брой хора, които работят в момента в центъра, те са само 9 и не можем да ходим да организираме бригади, както беше навремето по предприятията, споделя Панайотова, и допълни, че има неразбории относно системата на пренасянето и съхранението на кръвта в отделните региони в страната. Тя даде пример, който се е случил в силистренския кръвен център-близките на нуждаещ се от Силистра, живеят и дават кръв в София, но кръвта от столицата не идва в Силистра защото по нареждане кръвта не може да се пренася на такива големи разстояния.

"Ние сме едно от малкото отделения в страната, които не изискваме същата кръвна група, която е болният. Има градове в страната където кръводаряването става на базата на час на записване, кога желаещите да даряват кръв. Персоналът на отделението застарява, и аз и другата колежка, която може да извършва дейността в отделението, сме в напреднала пенсионна възраст", каза в заключение д-р Антоанета Панайотова.

Facebook коментари