Петък, 30 Септември 2022 г.

Силистренеца Тодор Христов ще участва в световното рали Дакар в клас АТВ

информация 24часа
Светованата рали надпревара "Dakar" e мечтата на всеки оффроудър по света, но малко успяват да стигнат до старта, а още по-малко успяват да видят финала. Това щастие ще имат двама български мъже в зряла възраст - Тодор Христов и Петър Ценков. 42-годишният Христов и 5 години по-големият Ценков ще се пуснат през пустинята с една от най-опасните машини - АТВ-то. Возилото, някои оприличавано на бъги, е с четири колела, но без покрив на главата. По трудност на управление и издрължливост по време на състезание четириколката може би отстъпва само на мотоциклетите.
Тодор Христов и Петър Ценков получиха покана от най-големия частен отбор в Европа да се състезават за тях в изданието на "Дакар" през януари, което ще се проведе отново в Аржентина и Чили.
За Христов това е плодът на усилията му в оффроуд спорта от 9 години насам. Тогава започва да се състезава с джип, като заедно с колегата си Александър Ковачев стават първите шампиони по офроуд на България за 2002 г. Следват много участия в чужбина, започва да организира състезания в България, като през 2007 и 2008 г. провежда маратонското състезания "Адвенчър България" стартиращо от София и с финал на морето.
През 2007 г. получава покана да се състезава с четириколка (АТВ) за отбора на "Зундерт Екстрийм" вносители на известната кандска марка "Can-Am".
В същата година спечелва вицешампионската титла в националния ендуро шампионат, а в следващата 2008-а започва подготовка за рали-рейд състезания по пътна книга.
В началото на 2009-а се среща с Петър Ценков и от тогава са неразделен тандем във всички състезания в България и чужбина.
След сериозната подготовка не закъсняват и резултатите - титла в българския и гръцкия офроуд шампионат за 2009 г, купи в големи маратонски състезания в Румъния, Гърция, Италия и Германия.
След тези успехи решават да погледнат по-нагоре. Към Дакар, но първо трябва да проверят духа, издържливоста и машините. Стартират в маратонското състезание "Transcarpaic Rally", като изминават 3000 км за 6 дни, като Христов се класира първи, а Ценков втори. Това им дава кураж и започват да мислят за тунинг на машините си, като се свързват с големия европейски отбор "MD RALLY SPORT", специалисти в тунинга на Can-Am Renegade.
Обнадеждени, че са намерили верните хора те решават да опитат още по-тежко изпитание, да поставят рекорд по продължителна езда по навигация.
Избират най-тежкото автомобилно състезание "24 часа на Атина" в което джиповете трябва да изминат 1000 км за едно денонощие. Получават специално разрешение от организатора и стартират редом с 97 джипа.
Успяват и пристигат 15 минути преди затварянето на 24-я час, с една почивка от 30 мин на 12-ия час, а от автомобилите 4х4 са финиширали едва 34...
В началото на годината гостуват в централата на отбора във Франция и започва сериозна подготовка. Следват стартове в Гърция, Италия и Германия, като двамата незименно са в челната тройка.
Тепърва им предстои обаче още по-сериозна подготовка и участия, "Дакар 2011" наближава.
ЗА ОТБОРА
MD RALLY SPORT" е собственост на Марис и Антоан Морел (на снимката), като основната им дейност е производство и тунинг на бъги, джипове и АTV.
Антоан Морел има 11 участия в Дакар като състезател с мотоциклет, АТВ и камион и 7 участия като асистенция.
През 2005 година печели надпреварата с АТV "Bombardier 650", а през 2009-та неговите бъгита печелят титлата при конструкторите за машини само със задно задвижване.
Съпругата Марис Морел се занимава изключително с административната и логистична част от подготовката за състезанията.
Отбора се състои от 9 бъгита, 5 джипа и 4 АТV машини.
ЗА МАШИНИТЕ
"Renegade 800" на канадската фирма "Can-Am" е най-технолгичния модел четириколка в света.
С такава машина Маркос Патронели от тима на "MD RALLY SPORT" се класира втори на "Дакар 2009".
Двигателят е с обем 800 сс. два цилиндъра, 72 к.с. с автоматична трансмисия и задвижване по избор, 4х2 или 4х4.
Ускорението от 0 до 120 е за 5,6 сек.Окачването е независимо и на четирите колела, с регулируеми амортисьори и пружини.
За участието си в "Дакар 2011" машините ще бъдат оборудвани с допълнителен резервоар, усилено окачване, удължени носачи и спортна електроника за управление на двигателя.
Усилва се рамата, използват се специални филтри и радиатор, а задвижващия вариатора ремък е изработен от кевларени нишки.
Монтират се допълнителни стойки за уреди за навигация, сателитни системи и GPS, допълнителни светлини отзад и по-висока седалка.

Facebook коментари