Петък, 01 Юли 2022 г.

Вяра Емилова: Длъжни сме да опазим културата на България

"В защита на справедливите искания на музеите и галериите застанахме с колегите от БСП Александър Симов, Веска Ненчева, Иван Ченчев и Иван Ганчев. Борихме се средствата в бюджет 2022 да бъдат увеличени и са заложени 12 млн. лева допълнително за повишаване ефективността на работа на тези институции, които ще бъдат предоставяни въз основа на критерии, утвърдени от министъра на културата, а не на проектен принцип", съобщи за дума.бг родената в Силистра депутатка от "БСП за България" Вяра Емилова.

Наясно сме, че средствата не са достатъчно, но ние от "БСП за България" поемаме ангажимент да търсим възможности за увеличаване на средствата още през юли, когато е актуализацията на бюджета, твърди Емилова. Към нея с молба за подкрепа са се обърнали от ръководството на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и музейни експерти от Ловеч.

Вярвам, че всички ние трябва да работим за повишаване на достъпа до култура, качествен културен обмен на международно ниво, както и опазване и популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство, казва Емилова. Тя припомня тъжни факти за състоянието на музеите и галериите у нас днес. "В 182 музея и галерии работят на щат само 2947 души. През 2020 г. посещенията в музеите, съпоставени с 2019 г., са намалели с 58,2%. По-малко са и посещенията на чужденци - с около 1 млн. или с 81,3% спрямо 2019 г. Средната възраст на специалистите в музеите е 45-50 години. В 1/4 от музеите и галериите работят само специалисти, които са на възраст над 35 години. Непрекъснато се увеличават разходите за издръжка на музеите", подчертава Емилова. По думите й заплатите на работещите в музеите са най-ниските от всички категории специалисти с висше образование.

Емилова цитира анализ, според който недостигът на средства се отразява отрицателно на същинската музейна дейност, на възможността да бъдат откупувани експонати, които са безценни свидетелства за историческото ни минало.

Facebook коментари