Четвъртък, 01 Декември 2022 г.

Недялко Йорданов председателстваше тазгодишното поетическо състезание в Силистра

За пореден двадесет и първи път Силистра е притегателен център за пишещите поезия автори от цялата страна. В Двадесет и първия национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" участваха 141 поети от цяла България.

Творци от 58 населени места на страната /според клеймото на всеки получен плик/, двама наши сънародници, живеещи във Великобритания и един от Германия, участваха в надпреварата за удостояване с наградите от първо до трето място, както и за наградата на Литературно сдружение "Реката и приятели". За популярността на Националния конкурс говори широкият интерес, проявяван всяка година в месеца на любовта и виното. Поетичното съревнование е едно от главните събития в Културния календар на Община Силистра, очаквано с нетърпение от силистренската общественост и от общността на поетите от цялата страна.

И тази година тричленно жури, под председателството на един от доайените на българската поезия Недялко Йорданов, определи победителите. В журито участваха - Мариана Стоянова – поет и председател на Литературно сдружение "Реката и приятели", и доц. д-р Румяна Лебедова - Директор на Филиал Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев". Поради противоепидемичната обстановка и мерките против Ковид-19, отчитането на конкурса тази година няма да бъде присъствено. Наградите ще бъдат изпратени на победителите заедно с грамота от кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, под чийто патронаж се провежда националният конкурс.

Журито определи победителите от всички 141 участници:

Първа награда- Петя Цонева – Габрово за стихотворението "Зарязване на лози"

Втора награда – Ивайло Терзийски –Силистра за стихотворението "Притулена суша"

Две трети награди – Оник Мануков – София за стихотворението "Любовен танин" и Любен Дашев –Силистра за стихотворението "Вино и любов"

Наградата на Литературно сдружение "Реката и приятели" отива при Валентина Цвяткова от Русе за стихотворението "Нежно пиянство".

В сайта на Община Силистра може да откриете видео обръщения на членовете на жирито и наградените участници.

Facebook коментари