Четвъртък, 01 Декември 2022 г.

Мартенички от дуловско пътуват за деца от българското училище в Истанбул

Децата от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в дуловсокото село Черник изпратиха изработени от тях мартенички до Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Истанбул с пожелания за здраве и мили спомени от България във връзка с уникална българска традиция, каквато е празникът Баба Марта. От Фейсбук-страницата на училището в мегаполиса на Турция научаваме, че и там вече е проведена работилница за мартенички с участието на родители и ученици под ръководството на учителката по изобразително изкуство Павлина Копано.

От репортаж за БиТиВи, излъчен на 16 януари т.г. в предаването "120 минути", за училището с ръководител Невин Ачикбашиева (в него се учат около 50 ученици). То е на улица "Абиде-и Хюриет", на който адрес е историческо място - Българската екзархия. Повече от век тук е малката България за християните в някогашния Цариград. Бялата красива сграда, заобиколена от зелена градина насред шумните улици на Истанбул, е закупена през 1907 година по инициатива на Екзарх Йосиф. На това място е заседавал Светият Синод на Българската православна църква до преместването си в София.
Според публикация на сайта на БНР, училището е създадено през 2015 г. по инициатива на Българското генерално консулство в Истанбул и на настоятелството на Българската екзархия. В училището се изучава български език и литература, история и цивилизация, география и икономика на България по програмите на българското Министерство на образованието и науката. Тук се обучават и възрастни от българската диаспора в Истанбул.

По материала работи Йордан Георгиев по първоначална информация на учителката Й. Вълчева с допълнение от посочените медийни източници

Facebook коментари