Четвъртък, 01 Декември 2022 г.

Д-р Диана Бебенова-Николова: Румънският език е много необходим

"Целта на конкурса "Жените – лидери в образованието" е международен, трансграничен с участието на представители от България и съседна Румъния, това се прави за да има по голяма популярност и да събере по голяма аудитория. Това е конкурс в сътрудничество с проект "Вираго", който е проект за насърчаването на участието жените лидери. Конкурса има за цел да насърчи младите девойки да мислят за себе си като бъдещи лидери в системата на образованието. Знаем че повечето преподаватели в системата на образованието са жени, така че е добре те да имат лидерски качества и умения", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра, гл. асистент д-р Диана Бебенова – Николова, преподавател във филиала на РУ в Силистра, относно същността и целите на конкурса. Николова допълни, че есетата се приемат до 22 април. Изискванията са минимални. Есетата трябва да са в рамките на една страница на английски и на румънски език. Участничките в този конкурс трябва да покажат, че владеят до известна степен един от двата езика. Целта е отличените да бъдат приети в обучение в дисциплините на филиал Силистра без изпит.

"Всички момичета, които участват в конкурса, после може да участват в международни обмени, които организира СНЦ "Паралел Силистра" в рамките на този проект. Насърчава се участието и на момчета. "Хубаво е да има и преподаватели момчета", каза Бебенова-Николова.

"На този етап от човечеството не е препоръчително един младеж да остане със средно образование. Той трябва да се развива и да намери професия, или да намери предприемаческа професия. Румънският език е много необходим", подчерта Бебенова.

Набираме кандидатури за участие в младежки обмен на тема: "Да научим как да бъдем граждани". Да изградим активно гражданско поведение. Обменът е в Румъния, набираме кандидатури. Млади хора над 18 години, които владеят английски език на ниво B1. Работим и по програма "Еразъм+". Искаме да работим в посока правата на човека, насърчаване на образователната интеграция сред етническите малцинства. Заради ковид-пандемията тези ни инициативи не са особено активни. Искам да насърча хората да се вглеждаме повече в детайлите на нашето ежедневие и да имаме по-критично мислене", каза в заключение д-р Диана Бебенова-Николова.

Facebook коментари