Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Румънски ученици почетоха Апостола

Ученици от Кирнодж от Румъния - населено място, побратимено с град Тутракан, дариха на православния храм в село Шуменци албум със снимки от свои събития, посветени на Васил Левски и на народния празник Трифон Зарезан, както е на други празници.

Тяхната учителка г-жа Дойна Роман и познатият на добруджанци общественик и църковен деец г-н Аурелиан Йонел Котобан, който е докторант във Филиал Силистра и автор на книга за св. Дасий - доростолски мъченик от древния Дуросторум, бяха гости на службата в чест на Апостола на Свободата. Тя бе проведена в православен храм "Св. Георги Победоносец" в селото, отслужена на 18 февруари т.г. от отци от Русенска епархия, начело с митрополит Наум.
Спасен от бунището стар училищен портрет на Левски става повод за ежегодните панихиди в храма на село Шуменци по идея на отец Михаил и на неговата съпруга презвитера Калина по време на мандата й като кмет на селото.

(Снимките са предоставени от Калина Михайлова и споделени назаем от профила на Тамара Спасова - гл. редактор на в. "Напредък" - град Тутракан)

по материала работи Йордан Георгиев

Facebook коментари