Събота, 15 Юни 2024 г.

Събития в памет на Васил Левски се проведоха в цялата област Силистра

Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов и заместник-областният управител на област Силистра Минчо Йорданов участваха в проведената за поредна година в катедрален православен храм "Св. св. Петър и Павел" в Силистра заупокойна молитва в памет на Васил Левски на отци от Доростолска епархия, начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Яков.

По същото време архиерейска панихида бе проведена в памет на приснопаметния национален герой йеродякон Игнатий (Васил Левски), отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум в храм "Св. Георги" в с. Шуменци, където проявата е от няколко години насам по идея на отец Михаил и презвитера Калина.

В Силистра от 11 до 12 ч. на почетен караул пред паметника на Апостола в Силистра бяха представители на един от силистренските клубове "Млади възрожденци". Ритуалът е част от програмата "Пред олтара на Свободата", която тази година бе осъществена с поднасяне на венци и цветя в индивидуален порядък от граждани и институции.

По подобен начин бяха и събитията в Тутракан, където има два паметника на Апостола.

Пред паметника на Апостола на свободата в центъра на град Дулово, в знак на преклонение и почит пред живота и делото на Васил Иванов Кунчев –Левски, бяха поднесени венци и цветя.

Тържеството започна с изпълнението на седемгодишния Давид Тотев, от ДГ "Мир", на стихотворението "Син на Свободата", а музикално-поетичната композиция посветена на Дякона изпълниха възпитаници на СУ "Васил Левски"-Дулово, с ръководител Стилияна Черкезова.

Своеобразен почетен шпалир, до паметника Васил Левски, бе построен от ученици на едноименното училище в града. Своите цветя и венци поднесоха кметът на общината - д-р Юксел Ахмед, председателят на ОбС инж. Невхис Мустафа, учебни и детски заведения, общински учреждения, неправителствени организации, политически партии.

149-та годишнина от гибелта на Левски почетоха с минута мълчание ученици и учители от СУ "В. Левски", ОУ "Хр. Смирненски", ПГООТ, жители на града и общината, общински служители и съветници, участници в пенсионерски клубове, представители на политическите партии.

По подобен начин бяха и събитията в Тутракан, където има два паметника на Апостола; в Дулово и Главиница, където средните училища носят името на великия карловец; в град Арфатар и в близкото до града село Васил Левски; в село Ветрен (там паметна плоча на къщата на възрожденеца Велико Скуртолов напомня за сподвижничеството му с Васил Левски - подобна има и на къщата на възрожденеца Гено Чолаков в Силистра); в селата Българка, Прохлада, Боил и Царев дол, където читалищата са наречени на най-великия българин, и др.

Facebook коментари