Петък, 01 Декември 2023 г.

Силистра почита Апостола на свобода

На 18 февруари 2022 година Силистра почита 149 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. През целия ден граждани и организации могат да изразят своята признателност пред бюст-паметника на великия карловец. Поради необходимостта от спазване на противоепидемични мерки е препоръчително поднасянето на венци и цветя да се извършва в индивидуален порядък.

От 10.30 ч. до 11 ч. в катедрален православен храм "Св. св. Петър и Павел" е предвидена заупокойна молитва в памет на Васил Левски и неговите сподвижници в годините на Българското възраждане. В периода 11-12 ч. пред паметника на Левски ще има почетен караул от представители на силистренски клуб "Млади възрожденци" към Общобългарския комитет "Васил Левски".

В село Ветрен пред паметната плоча, поставена на къщата на възрожденеца Велико Скуртолов, в която е гостувал Ваосил Левски - начало 11, 00 ч. В 13 ч. служителите от Областна администрация Силистра ще поднесат своята почит към Васил Левски с венец пред неговия паметник на ул. "Отец. Паисий" в Силистра. На следващия ден – 19 февруари, от 9.30 ч. цветя ще поднесат и представители на Туристическо дружество "Дочо Михайлов".

По подобен начин паметта на Апостола ще бъде почетена и в различни населени места в област Силистра, в които има негови паметници, както и от институции - училища и читалища, носещи неговото име.

Facebook коментари