Петък, 30 Септември 2022 г.

Силистра си има своя "Ориндж Каунти"

Дори човек вече да е позабравил сюжета на хитовия сериал от 2003 г. "Ориндж Каунти - кварталът на богатите", убеждаващ зрителя, че проблемите на хората с неограничени възможности, живеещи в огромните и луксозни къщи в калифорнийския окръг, сочени за най-скъпите частни постройки на планетата, не са по-различни от тези на "простосмъртните".

Село Полковник Ламбриново, намиращо се на 13 км югозападно от Силистра, през последните години се превръща в негов аналог, като става типичен случай на джентрификация.

Това не е напълване с джендъри, а процес, при който по-заможни или просто по-културни и интелигентни хора се заселват било в гето, било в по-западнала част на някой град или в обезлюдено село и това постепенно трансформира въпросното населено място. При това невинаги за добро. Защото такова заселване вдига наемите и цените на имотите на завареното място и кара местните жители да го напускат или поне да заживеят некомфортно, защото всичко около тях поскъпва.

"24 часа" пише, че според хора, които са посещавали силистренското село, то не е нищо особено – намира се на усойно място и водата за пиене е лоша.

За хората от Силистра обаче през последните 20 години селото се е превърнало в нещо като вилна зона – почти всички къщи са изкупени и макар по постоянен адрес там да живеят едва 87 души, в селото кипи живот. Освен че къщите там са сравнително евтини, всяка от тях има двор точно от 2,1 декара. По времето, когато цяла Южна Добруджа е румънска, селото се казвало Фрашари и според румънската програма за заселване в него са преместени всички жители на отвъддунавското село Алмалий. И румънската държава разчертава едни равни улици, прави всички дворове по 2,1 декара и едва тогава заселва своите колонисти там.

След размяната на население по Крайовската спогодба отново е обезлюдено, но днес е джентрифицирано с писатели, адвокати, IT специалисти.

Освен всичко друго жителите на селото са прославени със своето гостоприемство и най-вече с добрата си кухня. Всяка година по време на събора на Полковник Ламбриново, който е на Голяма Богородица, се организира кулинарен фестивал, който привлича хора от цялата област и дори от по-далеч.

Facebook коментари