Понеделник, 23 Май 2022 г.

Журналисти от национални медии ще посетят туристически обекти в Силистренско

Тутракан и Силистра са част от едноседмична туристическа обиколка за журналисти от национални медии, на тема "Културно-познавателен туризъм", информираха от областната управа. Инициативата е на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и цели да насърчи вътрешния туризъм в България.
Обиколката започва от днес (14 март 2011 г.) от Свищов и ще продължи до 20.03.2011 г. Обхваща над 30 туристически обекта в 10 населени места в общините Свищов, Русе, Тутракан, Силистра и Шумен.
В програмата са включени четири обекта от списъка за културно наследство на ЮНЕСКО - Ивановски скални манастири, Биосферен резерват "Сребърна", Царска тракийска гробница - Свещари и Мадарски конник.
На 18 и 19 март, туристите ще бъдат в област Силистра. Ще разгледат музея на дунавския риболов и военния мемориален комплекс в Тутракан, ще се запознаят с богатата история на древна Силистра - градът, който около 90 % е архитектурно-археологически резерват, ще видят скалния комплекс край село Стрелково и др.
На 19 март от 10:30 ч., в хотел "Дръстър" е предвидена среща на журналистите-туристи с представители на местната власт и държавната администрация.
Това е втората, от поредицата журналистически тематични обиколки, организирани по проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България" по Оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013 г.). Очаква се изпълнението на дейностите по проекта да допринесе за повишаване на информираността за българските туристически продукти и да съдейства за устойчивото развитие на вътрешния туризъм.
Най-ценното в обиколката:
Природен феномен – пещерата "Съева дупка"
Свищов – родното място на Алеко Константинов;
Свищов – шедьовърът на Кольо Фичето – църквата "Св. Троица";
Нове –забележителни римски останки от лагеруването на римски легион през Iв.
Русе – богато архитектурно-историческо наследство, градът на музеите;
Червен – средновековен град, археологически обект със значим принос за изучаването на средновековната българска култура;
Ивановски скални манастири – в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО;
Тутракан – единствения по рода си музей "Дунавски риболов и лодкостроене";
Силистра – един от най-старите български градове, с много богата и древна история;
Сребърна – биосферен резерват, включен в списъка на ЮНЕСКО;
Свещари – разкрита уникална царска тракийска гробница, включена в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО;
Мадарски конник - включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО.

Facebook коментари