Понеделник, 27 Март 2023 г.

Беличани копнеят за своя църква

Около 60 хиляди лева не достигат на жителите на добруджанското село Белица, за да довършат своята църква. Тя е построена с даренията на местни жители и на спомоществователи.

Кое мотивира хората от родното място на кавалджията Теодосий Спасов да се обърнат към духовното в това кризисно време?

Старата църква вече не върши работа и беличани закопняват за нов храм още с първите години на демокрацията. Правят инициативни комитети, събират пари и най-накрая през 2006 година е даден старт на строителните работи.

"Предстоят довършителни работи - изработване на иконостаса, владишкия трон, обзавеждането на църквата... По груби сметки около 60 хиляди лева ще са необходими за окончателното довършване с изографисването", прогнозира кметът Костадин Манев.

В събирането на досегашните средства са се включили местната земеделска кооперация, бизнесмени, ротарианците, но парите свършили.

"Ние сме чисто християнско село, всичките сто процента от жителите са православни християни и много силно е желанието и вярата на хората да постигнат своята отдавна поставена цел - нов църковен храм", допълва Манев.

Хората не смятат да се предават. "Отказване няма, ние сме преодолели най-тежките моменти, най-трудното време - и средства, и пари, и събирането на пари, така че назад няма. Докато сме живи и здрави, докато Господ е с нас и ние с него", казва дарителят Димо Денчев.

Самият Теодосий Спасов, роден и израснал в Белица и поддържащ връзка с родното си село, не останал безучастен към богоугодното начинание на съселяните си.

Хората се надяват, че ще се намерят добри българи, с чиято помощ храмът да бъде завършен до празника на селото - 13 юни, когато ще се чества и Светият Дух, избраното име на църквата.
Любомир Добрев
информация бТВ

Facebook коментари