Понеделник, 27 Юни 2022 г.

Кои са най-добрите покер играчи в България?

Покерът определено е една от най-увлекателните и популярни игри с карти както по света, така и у нас. Играта с древни корени е разпространена в различни разновидности и вариации, сред които най-масово позната е Texas Hold’em. Тя включва стандартното тесте от 52 карти, като на всеки играч се раздават по две карти, а на масата последователно се откриват други пет карти. Целта е играчът да направи възможно най-високата комбинация, като използва картите в ръката си и тези на масата.


С развитието на технологиите и появата на множество онлайн зали, покерът и неговите вариации станаха изключително популярни и в днешно време се играе масово както на живо, така и във виртуалното пространство. По този начин играта събира все повече почитатели и много играчи развиват професионална кариера, без дори да са се докоснали до истинска покер маса.


Днес ще ви запознаем с едни най-добрите и най-успешни покер играчи в България, които се справят еднакво добре както в онлайн пространството, така и в големите световни покер зали.


Номер 1 в българския покер през последните няколко години е играчът Димитър Данчев, родом от Пловдив. До момента неговите печалби само от събития на живо възлизат на над 4.7 милиона долара. Пловдивчанинът достигна най-голямата си печалба през 2013 година в турнир на Бахамите, където стана шампион на главното събитие, макар и да не бе фаворит за победата. Титлата му донесе рекордните до този момент 1.8 милиона долара, както и световна слава.


Днес Димитър продължава да играе и да записва внушителни печалби на живите маси и във виртуалното пространство. Рекордната му победа обаче наскоро беше подобрена от колегата му Стоян Маданжиев от Хасково.


На 5 септември 2020 Стоян влезе в книгата на рекордите Гинес като играча с най-голяма победа, завоювана в рамките на еднодневно състезание. Рекордната сума, равняваща се на 3 904 686 долара, е най-високият награден фонд за главното събитие на онлайн изданието на Световните покер серии. Преди да се включи в световноизвестния турнир, Стоян дълго време изучава играта. Той инвестира време, усилия и много практика, за да научи тънкостите на покера и да достигне до голямата печалба.


Въпреки това победата е неочаквана, тъй като до момента Стоян има натрупани едва няколко значително по-малки печалби. Благодарение на тях той заплаща входната такса за турнира, равняваща се на 5000 долара. Освен грандиозните 4 милиона печалба, съдбовната дата 5 септември му носи и световно признание, както и златната гривна трофей – запазена марка за победителите в Световните покер серии.img
Photo by PokerNews


Успехи в същия турнир записа и друг знаменит български покер играч – Борис Колев. През последните години Борис често се разписва с големи печалби от живи турнири, като в края на 2021 спечели и първата си златна гривна от WSOP (World Series of Poker). Той застана на челно място на последното събитие от турнира и се увенча с най-голямата си парична печалба до момента, възлизаща на над половин милион долара.


Друг изключително успешен наш сънародник в покер средите е Юлиян Колев, който също получи първата си заслужена златна гривна през 2021. Той успя да се пребори с над 700 играчи в събитие номер 9 от миналогодишния онлайн турнир от WSOP и си прибра печалба от 146,162 долара.img
Photo by PokerNews


Сред най-успешните български покер играчи се нарежда и Огнян Димов от Велико Търново. Той също започна да се появява на големите турнири преди няколко години и вече има спечелени няколко милиона от играта. Както повечето си колеги, Огнян се запалва по играта на покер онлайн и има редица големи печалби от онлайн турнири в мрежата на PokerStars.


Макар че в последните месеци фокусът е насочен към виртуалните маси, Огнян признава, че най-голяма тръпка му носят събитията на живо. Към момента най-голямата му печалба възлиза на над 800 хиляди долара, която успя да завоюва през 2018 година на покер турнир в Барселона. Според официалните статистики, Димов заема трето място в класацията на най-печелившите родни покер играчи. Второ и трето място в класацията заемат съответно Симеон Найденов и Димитър Данчев.


Това са само малка част от нашенците, които се занимават сериозно с играта на покер и са я превърнали в своя професия. Освен че са българи, общото между тях е, че полагат много усилия, труд и тренировки, за да постигат победите си, което ги превръща в истински професионалисти.

Facebook коментари