Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Правителството реши да не строи мост над Дунав до Силистра

Реалистичният сценарий е един нов мост над Дунав - вместо четири, както е записано в споразумението на управляващата коалиция. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Той бе изслушан на вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия.

Караджов съобщи, че по време на срещата си с румънския министър на транспорта и инфраструктурата миналата седмица, на която е присъствал и българският транспортен министър Николай Събев, са обсъдени въпросите за строежа на четирите нови моста над р. Дунав, каквато цел бе заложена в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Става въпрос за мостовете Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Мъгуреле, Свищов - Зимни , Русе – Гюргево с възможност за жп преход и Силистра – Кълъраш.

Според Караджов поне по една от тези точки може да бъде постигнато съгласие. Това е заложено и в меморандум между България и Румъния от 2019 г. Той изтъкна, че е най-вероятно да се осъществи строежът на втори мост Русе – Гюргево.

Министърът съобщи, че са обсъдени и възможностите за целогодишно използване на реката като плавателна линия, както и пускането на фериботни линии между двете страни.

Караджов каза още, че България и Румъния са постигнали съгласие за свикването на работна група до три месеца, когато се очаква и да започне подготовката за първия инфраструктурен проект.

Facebook коментари