Вторник, 23 Юли 2024 г.

Златина Станева: Месецът на виното и любовта е повод да погледнем позитивно, да се заредим с хубава творческа и духовна енергия

"Месец февруари, месецът на виното и любовта е повод да погледнем позитивно, да се заредим с хубава творческа и духовна енергия и да с адаптираме, съобразно обстоятелствата пред които сме поставени. Най-хубавото е, че целият екип е здрави и сме на работа. Очакваме с нетърпение момента, в който ще разчупим тази пандемична обстановка, в която сме поставени. Това каза днес в интервю за Общинско радио-Силистра Златина Станева, директор на Драматично-куклен театър-Силистра.

"В напреднал стадий на репетиране беше спектакълът "Чудо" от Иван Радоев, с гостуващ режисьор Димо Димов и сценограф Николай Нинов. Музикалната картина е на Георги Гарчов, но за съжаление тези обрати в ценовата политика на електроразпределението ни поставиха в ситуация, в която се наложи да вземем решение да отменим ежедневните си репетиционни дейности. Решихме да запазим съботните представления за най-малките си зрители. По-големите зрители, нека имат търпение до месец и половина, за да се възстанови нормалния работен процес", посочи Станева.

В събота, 5 февруари театърът прави обмен с Държавен куклен театър-Търговище ще гостуват на наша сцена със спектакъла "Косе Босе". Ние ще гостуваме на Търговище със спектакъла "Работна Мецана". На 26 февруари ще сме в Шумен.

Репетиционната дейност към днешна дата е преустановена в един средно напреднал етап на работа по новата постановка "Чудо". В края на месец март, или в първите дни на април, по думите на Станева се очаква премиерата. След това започват репетиции на румънската пиеса "Търси се стар клоун" на Матей Вишнек. По отношение на куклените спектакли, изработва се материалната част на приказката "Болен здрав носи". Тодор Вълов ще работи с нас за първи път.
"Най-силен интерес при зрителите от детските представления печелят класическите приказки – "Червената шапчица", "Работна Мецана", "Маша и Мечокът", "Снежанка и седемте джуджета". На 19 февруари е планирана юбилейната годишнина на спектакъла "Дядовата ръкавичка", която е на сцена 10 години. На 25 март – "Червената шапчица". Миналата година беше премиерата. По отношение на драматичните представления, в класацията са произведенията и спектаклите от българската класическа драматургия – "Свекърва", "Вестникар ли", "Вражалец".

"Нашите актьори са много добри, независимо, че някои от тях нямат това самочувствие. За да си добър актьор трябва да живееш със сценичното пространство. Излизайки на сцената, да чувстваш, че това е твоето място, където оставаш душата и сърцето си. Няма как да не си добър, щом театърът ти е начин на живот. За нашите актьори, театърът е начин на живот, не на сто, а на хиляда процента. Аз съм убедена, че са много добри и са оценени от публиката", сподели Станева.

"Нека силистренската публика преодолее страха, да преодоляват пандемичните бариери, да посещават всички културни мероприятия, които са в града. Да вярват и да знаят, че всеки един мой колега, ръководител на културна институция в града стриктно следи и спазва противоепидемичните мерки. Нашите пространства са може би едни от най-защитените и най-изолираните от вируси. Да посещават, да подхранват духа си, защото единствено, ако духа е здрав и тялото ще бъде здраво", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари