Вторник, 23 Юли 2024 г.

Природо-научният музей към резервата "Сребърна" остава затворен

След току-що приключен вътрешен ремонт за 180 хиляди лева на природо-научния музей към резервата "Сребърна" таванът на сградата отново прокапа. Община Силистра няма пари за нов покрив.

В резервата "Сребърна" гнезди една трета от популацията на къдроглавия пеликан в Европа, както и 220 вида редки птици. Много от тях не са целогодишно в резервата, затова препарирани екземпляри могат да се видят само в музея.

"И в един момент решихме, че след като "Сребърна" е обект на ЮНЕСКО, би трябвало да потърсим някаква материална, морална и каквато и да било подкрепа и използвахме това щастливо обстоятелство, че генералният директор на ЮНЕСКО е българка - госпожа Ирина Бокова", казва директорът на музея Росен Илиев.

"Това за нас е най-важният туристически обект на територията на община Силистра, също така и от национално значение. Реално най-много туристи идват по този повод. И за съжаление от една година те остават силно разочаровани, защото не могат да посетят самия музей", споделя заместник-кметът на Силистра Веселин Андреев.

За момента няма яснота дали ЮНЕСКО ще даде нужните 250 хиляди лева за построяването на нов покрив. Утешението за посетителите е, че при хубаво време могат да разгледат езерото отблизо, а и да си сложат печат в картата със стоте национални обекта.
Любомир Добрев
ТВ Европа

Facebook коментари