Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Зам.-министър Момчил Неков предлага таван за субсидиите на едрите фермери

Агроведомството работи по вариант за въвеждане на тотален таван върху евросубсидиите за земя - 100 000 евро, съобщава mediapool.bg. Парите, които останат в следствие на това орязване, ще се преразпределят към малки и средни фермери, обработващи до 6500 дка. Това стана ясно в четвъртък от изказване на родения в Силистра аграрен зам.-министър Момчил Неков (БСП) пред парламентарната комисия по земеделие и гори.

Ще се орежат субсидиите на 200- 300 едри фермери От думите на Неков стана ясно, че, ако се въведе таван до 100 000 евро на стопанство, ще се орежат субсидиите за обработване на земя на 200-300 фермери. Бройката варира, защото тепърва ще се решава дали ще се позволи към тавана от 100 000 евро да се добави и размерът на заплатите, които е изпратил съответния фермер през последната година или ще се добавят заплатите, заедно със средствата за осигуровки за земеделските работници. Заложеният таван на субсидиите е вписан в коалиционното споразумение, той отговаря и на еврорегламентите. Спрямо настоящия програмен период таванът на субсидиите се сваля три пъти. В момента фермерите могат да получават за обработването на земята си до 300 000 евро. Депутатът от БСП Владимир Маринов попита дали не се води война със земеделските производители.

"Не говорим и никой не е повел война със земеделските производители. Израснал съм със стихотворения и златния клас на Добруджа, все пак съм от Силистра", отговори Неков. Той посочи, че ведомството трябва да приложи политиките за новия програмен период 2023-2027 г. В редица страни членки на ЕС до 10% от фермерите получават около 80% от европарите в земеделието. Такава е картината и в България. Именно затова Брюксел налага тавани за получаваните субсидии. В началото ЕК даваше субсидия за всеки обработван декар земя без никакви ограничения и затова евросубсидиите започнаха да формират милионери и в България.

По време на изслушването стана ясно, че визията на министерството е да отпуска допълнителни субсидии, но само за стопанствата до 6500 дка. Те се приемат за малки и средни стопанства. Визията е съгласно еврорегламента бонус средствата да се плащат повторно за първите 300 дка на тези стопанства, като те се изчисляват по формулата на традиционните субсидии за земя, т.е. около 20 лева за всеки декар. Т.е. първите 300 дка на ферми до 6500 дка ще получат двойни субсидии за земя.

Неков направи уговорката, че това е на ниво разчети и предстоят още срещи с браншовите организации и може да има и допълнителни промени. Работи се и по вариант и част от спестените средства благодарение на таваните да се изплащат и за т.нар. обвързана подкрепа, т.е. за произведени и продадени плодове и зеленчуци и мляко.

Момчил Неков посочи, че във ведомството се обсъжда идеята за новата Програма за развитие на селските райони фонд "Земеделие" да има и нови функции. Идеята е ведомството да осигурява гаранции пред търговските банки по одобрени фермерски проекти за отпускане на кредити. Именно с кредитите се реализират инвестициите, а след реализирането на проекта и получаване на субсидиите, фермерите ще си връщат заемите. България е една от 9-те страни в ЕС, които не представиха за Брюксел т.нар. "Стратегически планове" за новите евросубсдии във времето от 2023 до 2027 г. в първия срок на Брюксел до началото на 2022 г. Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски призова тези страни колкото се може по-бързо да изпратят плановете. Чрез този план България ще трябва да защити бъдещи 7.5 млрд. евро

Facebook коментари