Петък, 20 Май 2022 г.

Вяра Емилова отстрани от в. "Дума" двама знакови журналисти

За уволненията във вестник "Дума" през миналата седмица разказаха в новините на Нова. От там съобщиха, че двама емблематични журналисти Велиана Христова и Велислава Дърева вече не са част от изданието. По думите им до ситуацията се стига след писмо, изпратено до БСП в отговор на критики на Корнелия Нинова към работата на журналистите в медията.

След близо 40 години работа в "Дума", преди дни Христова разбира, че думите ѝ на страниците на изданието вече не са от значение.

"Дойдоха Вяра Емилова и Атанас Зафиров и ми съобщиха, че от вчера сутринта не съм на работа. Аз не съм уволнена, аз съм изритана от вестника", смята тя.

По думите ѝ причината за уволнението е писмо, което 30 души от редакцията изпращат до Националния съвет на БСП след пленум на левицата през декември. В него те опровергават твърдения на Корнелия Нинова.

Вчера родената в Силистра и депутат на БСП от Ловеч Вяра Емилова даде пространно интервю на Юлия Кулинска за вестник "Дума" в част от което обясни мотивите за своите дейстствия.

- Г-жо Емилова, как виждате ролята и мястото на вестник ДУМА като част от медийния пул на БСП и за популяризирането на политиката на партията?

- ДУМА е основният рупор на левицата в последните десетилетия. Емблема на левия печат у нас. А заедно с другите печатни издания и младата Българска свободна телевизия своевременно информират обществото и популяризират основните тези на БСП в медийното пространство.

Медиите на БСП изнасят основните битки в медийното пространство по налагане на левите идеи и тези сред обществото. Уверявам ви, че в очите на ръководството тези усилия на нашите медии се ценят особено високо.

- Поредните промени в ръководството на вестника породиха различни коментари. Напоследък излязоха информации за предстоящи реформи във вестник ДУМА. Доколко те са верни?

- Верни са дотолкова, доколкото вестник ДУМА трябва да осъществи преход към нуждите и изискванията на новия век. Съвремието налага нови стандарти не само в общуването между хората, но и в начина на поднасяне информацията в медийното пространство. Съвременната епоха изисква да се движим с много бързи крачки, за да догоним развитието на технологиите, на възможностите, които те предлагат, а с тях - и изключително високите изисквания към медиите днес. Налага се нов темп, смисъл и значение на журналистическата професия. По целия свят, както и у нас. Всички ние, читателите на ДУМА, искаме да видим нашия вестник като лидер в тази нова информационна среда.

- От вестника бяха освободени знакови журналисти за левия печат. Защо?

- Те не са освободени, а авторските им договори са изтекли още през 2020 година. От уважение към тяхната личност и професионализъм ние продължихме да работим с тях. Както и досега, вестникът винаги ще бъде отворен за техните статии и коментари. Беше създадено излишно и неоснователно напрежение.

Цялото интервю - ТУК.

Facebook коментари