Петък, 20 Май 2022 г.

Азербайджан обяви за международно издирване 33-годишна силистренка

Азербайджан обяви за международно издирване, с червена бюлетина на Интерпол, българската гражданка Севиндж Ниязи, замесена в дейността на престъпна група, която изнудвала много граждани на различни държави, включително и на Азербайджан, съобщава az.sputniknews.ru.

33-годишна силистренка, обявена за издирване от разследващите органи, е обвинена в заплахи и изнудване от организирана престъпна група, хакване на компютър и незаконно придобиване на лични данни като част от престъпна група.

По-рано разследване на Службата за държавна сигурност на Азербайджан разкри, че членове на престъпна група, съставена от чужденци, са осъществявали видео обаждания с азербайджански граждани чрез социалната мрежа Facebook и по време на комуникация са провокирали събеседници към интимни действия.

С помощта на специални средства те правили видеозапис на случващото се. След това чрез различни приложения нападателите се свързвали с физически лица и заплашвайки ги да разпространят компрометиращи видеоклипове, искали големи суми пари.

По този начин групата успяла да осигури мащабни парични преводи чрез международни системи, съобщава пресслужбата на Службата за държавна сигурност на Република Азербайджан.

По факта е образувано наказателно дело по съответните членове на Наказателния кодекс на Азербайджан.

Мащабно разследване направило възможно установяване на IP адресите на устройствата на нападателите, намиращи се извън Азербайджан, самоличността на 32 лица, участващи в мрежата. Установено е също, че в резултат на техните действия в Азербайджан са пострадали над 200 души.

Стана възможно да се разкрие, че организаторите на престъпната мрежа се намират в България, където в област Силистра са проведени обиски, разпити и други следствени действия. В резултат на това са били разкрити организаторите и изпълнителите, замесени в престъпната дейност.

В същото време са иззети множество видеоклипове, потвърждаващи факта на изнудване на граждани на различни страни, включително Азербайджан.

Също така Службата за държавна сигурност на Република Азербайджан приложи като доказателства към наказателното дело информация за кореспонденцията на участници в мрежата и различно оборудване.

Българските граждани Гюрджан Стоянова, Тезджан Стоянова и Севиндж Ниязи са в издирване, след като азербайджанският съд излиза с решение за техния арест.

Facebook коментари