Петък, 20 Май 2022 г.

Оставиха за постоянно в ареста обвиняемият в убийство 55-годишен Д.З.

Окръжен съд-Силистра взе постоянна мярка "задържане под стража" на Д.З. от село Добротица, община Ситово, Силистренска област, обвинен в убийството на свой съселянин. Обвиняемият Д.З. е на 55 години, неосъждан, безработен, със средно образование.

Припомняме, че на 02 януари 2022 година пострадалият 47 годишен мъж е бил немерен в безсъзнание на улица в село Добротица, а на 10 януари е починал в болница.

По случая е образувано досъдебно производство, а Д.З. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс-умишлено убийство.

Представителят на Окръжна прокуратура-Силистра посочи, че от събраните до момента доказателства може да се направи основателно предположение, че Д.З. е осъществил тежкото умишлено престъпление, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 20г.
Обвиняемият и защитника му поискаха по-лека мярка за неотклонение с мотива, че той не е извършил това престъпление и няма да се укрива.

Съдът счете, че престъплението, в което е обвинен Д.З. е с висока обществена опасност, наказуемо е с "лишаване от свобода", което предполага наличие на опасност обвиняемия да се укрие с цел осуетяване на наказателна репресия. Също така спецификата на този вид престъпление не изключва опасността от извършване на престъпление или въздействие върху свидетели.

С оглед на това Окръжен съд-Силистра прие за основателно искането на Окръжна прокуратура-Силистра и взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Д.З.

Определението на съда подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна.

Facebook коментари