Събота, 10 Декември 2022 г.

Гроздан Караджов: Веднага тол такси за пътя Силистра-Русе, АМ "Хемус" през 2026, а моста ще почака

"За 2021 година над 450 милиона приходи има от тол системата, амбицията е за 2022 г. да се повиши над 30%. Моето предложение ще бъде тол системата да обхваща и второкласната пътна мрежа за товарните автомобили. За винетките не предвиждаме увеличение", това каза в "Денят на живо" Гроздан Караджов, вицепремиер, министър на регионалното развитие и благоустройство.

"За 2021 година над 450 милиона приходи има от тол системата, амбицията е за 2022 г. да се повиши над 30%. Моето предложение ще бъде тол системата да обхваща и второкласната пътна мрежа за товарните автомобили. За винетките не предвиждаме увеличение", обяви Гроздан Караджов.

Това включва въвеждане на тол такса за товарните автомобили пътуващи по пътя Русе-Силистра и обратно.

"Направихме преглед на готовността за изграждане на мостовете на Дунав. По мостовете е работено много малко, повече е извършено по втория мост до Русе. Мостовете ще са до Русе, Никопол, Силистра и Свищов", добави той

"Първо ще може да започне с моста до Русе, той е абсолютно цивилен мост и е началото на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Държавата ще реализира този проект, финансирането е осигурено, то общо финансиране за три обекта - довършването на АМ "Струма", магистралата Русе - Велико Търново и последния етап от тунела под "Шипка". Общо сумата е около 3 милиарда и 300 милиона, по европейска програма са осигурени 1,1 милиарда, останалото трябва да дойде от други източници.

"2026 година е мандатът за завършване на АМ "Хемус", по нея не е спирано да се работи по време на служебните правителства. Първите три отсечки ще бъдат пуснати в следващите година и половина. 4 и 5 лот едва сега започват с проектна готовност. Техният строеж трябва да бъде узаконен, за което ще се търси решение в парламента. 6, 7 и 9 са изцяло нови трасета, като 7 попада в свлачищен район, поради което ще се наложи и заместване по няколко километра встрани", заяви министър Караджов.

Според него не е било възможно магистралата да се завърши през 2024 година.

Целия разговор гледайте във видеото.

Facebook коментари