Сряда, 10 Август 2022 г.

Ваксинират деца и големи в Силистра

Започва второто то ваксиниране срещу коронавирус на деца от 5 до 11 години в Силистра, а също така на по-големите деца и възрастни.

Регионалната здравна инспекция Силистра е определила три пункта за имунизиране на най-малките деца – в кабинета на РЗИ-Силистра и в МБАЛ-Дулово и МБАЛ-Тутракан.

По-големите могат да се вакссинират освен в тези три локации, също така в ДКЦ-1 Силистра и МБАЛ-Силистра.

РЗИ Силистра информират, че гражданите, желаещи да си поставят бустерна доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19 трябва да знаят, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край. Бустерна доза от ваксината на Janssen може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс срещу COVID-19 с иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца. В Регистъра за ваксинация срещу COVID-19 вече е създадена функционалност, която позволява въвеждане на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че след ваксинация гражданите получават веднага своя Европейски цифров COVID сертификат. Припомняме, че иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс. Министерство на здравеопазването и Експерет консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите COVID-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждение на диагнозата. При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Записването за ваксиниране на деца и възрастни на съответните телефони.

снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари