Неделя, 26 Юни 2022 г.

Сдружение "Отвори очи": 9-годишно дете от Силистра системно употребява наркотици

В страната ни употребата на канабис през 2020 г. е по-висока от средната за Европа, споделиха за Varna24.bg от Сдружение "Отвори очи" във Варна.

Пада възрастовата граница на децата, употребяващи трева, метамфетамини и алкохол. Вече 12-годишни деца употребяват дрога системно. По данни от отделението по токсикология, през 2020 г. във Военна болница е имало точно 12-годишни деца интоксикирани от употреба на наркотици, главно синтетична дрога, както и комбинирана употреба на дрога и алкохол.

"По-голямата част от тези, които употребяват не спират просто така, докато не попаднат в някаква програма за терапия и не започнат да се лекуват.

Търсили са ме за 9-годишно дете от Силистра, където има наличие на системна употреба. Бащата също е наркозависим. При нас в програмата още не са идвали деца, тъй като сега стартираме, но имаме много запитвания от притеснени родители.

На последния съвет по наркотичните вещества стана ясно, че има страшно много нови субстанции, които не могат да бъдат хванати от тестове и дрегери. Нашето желание е да има промяна в закона така че да могат да бъдат изследвани новите прекурсори, които е видимо, че употребяват не само деца, а и възрастни. Нужна е и нова модерна техника, трябва да се прилагат нови програми за тяхното откриване.

Търсят ни родители, които търсят подкрепа от нас, а ние затова създадохме дневния център на "Отвори очи", за да можем да обхванем всички възрасти."

Коментира Наталия Шулика от Сдружение "Отвори очи".

Facebook коментари