Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Даниела Стоянова: Повечето млади хора нямат ясна идея какво да правят с живота си

"Повечето млади хора, като че ли нямат ясна идея какво да правят с живота си и с какво точно да се занимават, по-голяма част са объркани. Не могат да намерят правилната посока и не знаят коя е тя. Много често се случват в кабинета, когато дойдат млади хора, това да е един от основните проблеми", каза в интервю за Общинско радио психотерапевтът Даниела Стоянова.

"Страхът от провал е свързан с оценката на другите за нас. Ако ние се страхуваме от критика, от негативна оценка от отхвърляне от другите хора, тогава ще имаме страх и от т.нар провал. Реално провал в човешкия живот няма. Няма човек, който е само на върха години наред. Истинският провал в човешкия живот е ако ти се откажеш да живееш и да действаш, подчерта специалистът.

"Човек, за да си постави цели в началото на годината, той трябва добре да се замисли дали аз наистина това го искам, дали наистина аз от това имам нужда, обясни Стоянова. Ние не можем да си поставяме цели, според визията на другите хора", подчерта психотерапевтът.

"Приятелите трябва да са хората, които ни създават позитивни емоции и ни карат да се чувстваме добре. Ако в нашият кръг има личности, които повече ни товарят, по-добре да не са сред нас. Живеем в достатъчно негативни времена, напрегнати случвания, съветва Стоянова.

"В последните гони психологията стана модерна специалност, но хората нямат представа какви качества наистина са нужни, за да бъдеш о добър психолог или да специализираш някаква психотерапия. Нужно е много учене, информация и търпение, за да постигнеш някакво ниво. Терапията, която аз съм специализирала, когнитивно-поведенческа, минимумът обучение е от 3 до 5 години. Така е и с почти всички терапевтични школи, уточни Стоянова. Младите хора не знаят и не са подготвени, втурват се на импулс да завършат психология, защото е модерна наука, поясни Стоянова. Много от младите хора се отказват и не практикуват това, защото виждат че не са готови за това, каза още психотерапевтът.

Според думите на Стоянова, относно психотерапията, повечето хора посещават кабинета, защото са осъзнали че това е начинът те да се справят с личните си проблеми. И те работят. "Голяма част от хората са нахъсани и виждат смисъла и наистина упорито работят за себе си, което им дава една съвсем различна перспектива за техния живот, и различен начин да се справят с предизвикателствата на живота", сподели Стоянова.

"За да сме щастливи, трябва първо да се грижим за себе си, да знаем от какво наистина имаме нужда. Трябва да не спираме да си поставяме цели. Аз тази година навърших 50 години, имам цели за още 50 напред, дали ще ги реализирам ще видим…..Човек трябва да има цел, мотивация, за да живее този живот. Така храним психо-емоционалното си здраве. Пожелавам здраве, и телесно, и психическо, защото това е базата, върху която градим всичко останало", каза в заключение психотерапевтът Даниела Стоянова.

Facebook коментари