Неделя, 26 Юни 2022 г.

Пианистът със силистренско потекло Мартин Иванов дебютира в Музикферайн - Виена

На 19 декември, дни след приключването на четвъртия национален локдаун в Австрия, в музикалния афиш на Виена се открои събитие с българско участие, съобщи БНР.

Младият, талантлив и виртуозен пианист Мартин Иванов, който е със силистренско потекло и е син на пианистката Красимира Иванова, основателка на силистренския клуб "Амадеус", направи своя успешен дебют в Златната зала на Музикферайн, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър в сол минор, опус 33 от Антонин Дворжак. Партнира му Оркестърът към Дружеството на приятелите на музиката във Виена с диригент Роберт Целзер, а в първа част на програмата прозвучаха увертюра към операта "Медея" от Луиджи Керубини и оркестровата сюита "Пер Гинт" от Едвард Григ.

Концертната програма, подбрана с вкус, изпълнена емоционално и с отношение към детайла, се превърна в естетическо преживяване за слушателите. Интересна е историята на създаването на оркестровата формация – това е най-старият оркестър във Виена, чийто състав е сформиран не от професионални инструменталисти, а от любители музиканти. Основан е през 1859 г. от известното Дружество на приятелите на музиката във Виена. През годините репертоарът на Orchesterverein der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien обхваща творби от Бах, Бетовен, Брамс, Малер, Шостакович, Гершуин, както и съвременни композитори. Оркестърът е имал съвместни изяви с пианистите Алфред Брендел и Мицуко Учида, с трио Алтенберг - Виена и др., а от 1994 г. негов постоянен диригент е Роберт Целзер, който допринася за високото ниво на музициране на тази формация.

В интервю за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестро Целзер представя оркестъра и концепцията за техния последен концерт.

Facebook коментари