Събота, 25 Май 2024 г.

Австралийски учени предричат изчезването на два езика говорени в област Силистра

Според ново проучване 1500 езика могат да изчезнат до 2100 г., съобщава Euronews.

Изследване, проведено от Австралийския национален университет (ANU), показа, че от 7000 признати езици на света около половината в момента са застрашени, а 1500 са особено изложени на риск.

"Открихме, че без незабавна намеса загубата на език може да се утрои през следващите 40 години. И до края на този век 1500 езика могат да спрат да се говорят", казва съавторът проф. Линдел Бромъм.

И така, какво оказва натиск върху тези местни езици? Проучването идентифицира 51 нови стресови фактора на застрашени езици.

"С 51 фактора или предиктора, които изследвахме, открихме и някои наистина неочаквани точки на натиск. Това включваше гъстотата на пътищата", казва професор Бромъм.

"Открихме, че колкото повече пътища свързват провинцията с града и селата с градовете, толкова по-голям е рискът от изчезване на езиците. Сякаш пътищата помагат на доминиращите езици да "изпускат парата" върху други по-малки езици.

Но "контактът с други местни езици не е проблем", обяснява той, "всъщност езиците, които влизат в контакт с много други местни езици, са склонни да бъдат изложени на по - малка опасност".

В България също има няколко застрашени езика, като в най-критично положение гагаузкия който се говори след малки компактни общности в района около Варна, Силистра и Добрич.

Друг език с подобна позиция тук е така нареченият армънски, познат и още като влашки, говорен също в област Силистра.

Facebook коментари