Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Тезджан Ферад: Възродителният процес е срамно петно в човешката история

На 29 декември 1989 година в организирания извънреден пленум на Българската комунистическа партия, нейният централен комитет приема официално решение за връщане рождените/фамилни имена за част от населението в България. Оттогава мюсюлманите в България отбелязват 29 декември като Куртулуш Байрам или Празник на освобождението.

Семейството на актрисата Тезджан Ферад също е засегнато от промените.

От няколко години Ферад живее в родния си град Силистра. Тя завършва НАТФИЗ през 2010 година със специалност "Актьорство за куклен театър" при проф. Румен Рачев, след което работи в театъра в Кърджали. Участва в различни независими проекти и от миналата година е в Драматично-куклен театър Силистра. Майка е на 8-годишния Иван-Александър.

Освен за спомените си от Възродителния процес в ефира на Радио София тя разказа своята история и спомени от времето тогава.

"Възродителният процес е срамно петно в човешката история. Аз предпочитам да си спомням за това като за предизвикателство – като изпитание за духа на хората", каза Тезджан Ферад.

Сега актрисата има собствено предаване в Youtube - Мам power, което е създала благодарение на много турски видеа на влогъри и инфлуенсъри, които е следила.

Снимка: личен архив

Facebook коментари