Четвъртък, 07 Декември 2023 г.

Добруджанец родом пое временно ръководството на Български туристически съюз

На 28 октомври 2021 г. Управителният съвет на сдружение "Български туристически съюз" насрочи Общо събрание на БТС за 26 февруари 2022 г. Дотогава за изпълняващ длъжността "Председател на БТС" бе избран Атанас Сивков, досегашен член на УС на БТС и председател на ТД "Черноморски простори", гр. Варна.

Българският туристически съюз (съкратено БТС) е независимо, доброволно, непартийно и неправителствено сдружение с идеална цел, основано на 27-28 август 1895 г. на Черни връх във Витоша под ръководството на писателя Алеко Константинов (Щастливеца), който е считан за патрон на съюза. БТС разполага общо с 410 обекта за подслон, включително 219 хижи с 13 062 легла, 26 заслона с 283 легла, 33 дома с 2 394 легла, 33 туристически спални с 1 296 легла, 13 къмпинга с 383 легла. Печатни органи: вестник "Ехо" и списание "Български турист". Официалният празник на организацията се чества в последната неделя на август.

Председателката на Туристическо дружество Силистра Виолета Атанасова, която е и член на Контролния съвет на национално ниво, е делегатът от Крайдунавска Добруджа за общото събрание като ръководен орган на организацията.

Сивков е родом от село Окорш, община Дулово, област Силистра. Той е виден представител на едноименната фамилия, известна в Добруджа, и е офицер от запаса, живеещ във Варна. Автор е на първата част на книгата "Хроники за село Окорш, Силистренска област, минало, настояще и бъдеще", която бе представена в Силистра преди няколко години, както и на автобиографична книга, разкриваща моменти от миналото на родния край. Миналата есен Сивков участва в паметната среща на автори за книги за Добруджа, проведена в крайдунавския град в чест на 80-ата година от Крайовския договор.

по материала работи Йордан Георгиев

Facebook коментари