Неделя, 23 Януари 2022 г.

Николай Събев в Русе: Ние ще направим още четири моста над Дунав и три тунела под Стара планина

"В коалиционното споразумение на правителството е предвидено изграждането на четири моста над река Дунав, като единият от тях е планиран да бъде построен при Русе". Това обяви новият транспортен министър Николай Събев при посещение в родния си град Русе.

"Ние ще направим още четири моста. Трябва да започнем геоложки и предпроектни проучвания на възможните потенциални места, където смятаме, че би трябвало да има мостове по река Дунав", разкри министърът и продължи: "Ако искаме да превърнем Русе в европейски логистичен център, вратата към Европа трябва да бъде отворена. Ще бъде изработена процедура за облекчено транспортиране на товари и преминаване на пътници. Ако системата, която ще съдържа комплекс от мерки, сработи, тя ще бъде приложена и по другите гранични пунктове на страната".

"Когато Кирил Петков ме покани да се присъединя към "Продължаваме промяната", каза: Ние много разчитаме на твоите знания в областта на транспорта. Те сметнаха, че имат сериозен експерт, който да направи промяната в тази сфера. От друга страна, аз доста дълго се занимавам с транспорт, с икономически растеж и икономическо моделиране и съм наясно, че ако нямаме добре работеща транспортна система, икономическият растеж е невъзможен", допълни новият министър.

"Кирил и Асен като изключително практични хора са решили, че след като искаме да направим държавата по-благоприятно място за живеене и за работа, трябва да ускорим икономическия растеж и за тях е важно организацията на транспортната система да бъде поверена на човек, който разбира от това", похвали се Събев.

Липсва приоритет - един път в Северна България, втори път между Северна и Южна България. Бе очевидно, че за един ден преговори между коалиционни партньори в сектор "Транспорт" не можем да обхванем всички политики. Затова мъдрото решение беше, че след подписване на споразумението ще имаме месечни срещи, на които тези неща да се дирижират. Северна България трябва да бъде развита адекватно и балансирано спрямо Южна. Връзките между Северна и Южна България трябва да се направят, а хората и товарите да пътуват бързо. Министерството на транспорта и на регионалното развитие са решени да празнуваме Съединението на България от гледна точка на транспорта. Каква тактика ще предприемем и какви методи ще използваме, това е въпрос на коалиционни преговори", каза пред "24 часа"министърът на транспорта.

"Предвидили сме четири моста на Дунав и Аспаруховият мост на Варна, трябва да поработим много сериозно за там - доколко можем да му подобрим капацитета, пропускателната възможност, три тунела на Стара планина - "Шипка", "Петрохан" и един на изток. Трябва да имаме възможност по-лесно да се събират потоците на Южна и Северна България и да търсим по-късите транспортни пътища, защото това са разходи и най-вече време. Приоритетите за БДЖ е да създадем оздравителна програма. Първо, предприятието не бива да дърпа повече пари от данъкоплатците. Не е ясно дали субсидията остава. Това предприятие трябва да изкарва пари на данъкоплатците, не да взема от тях.

"Има един ефективен терминал и той е в Пловдив, браво на пловдивчани, свалям им шапка, активни хора са. И когато имахме среща с представителите на Северна България, те казаха: "Майните" ни изпревариха в развитието. Отговорих им - защото са умни. Когато разбраха, че искам да инвестирам в индустриалната зона, това беше, преди да защитавам обществения интерес, те не ме поканиха, а 24 часа след това бяха в Русе за среща с мен. Така се прави бизнес. Така че отговорността за Северна България не е само на София, тя е споделена. Хората от Северна България не са били достатъчно активни, както хората от Пловдив. Имаме го примера, трябва да го клонираме, не е толкова сложно. Просто ни е нужно време", допълни той.

Очаква се основният ремонт на Дунав мост при Русе да започне в началото на 2023-а. По време на реконструкцията на съоръжението, ще се спира поетапно движението на коли и камиони, така че да не се затруднява допълнително трафика. Предвидено е до започването на ремонтните дейности да заработи и фериботът между Русе и Гюргево, като първите курсове по линията се очаква да бъдат осъществени през пролетта на следващата година.

Facebook коментари