Сряда, 10 Август 2022 г.

На среща в Брюксел Кирил Петков заговори за втори мост на Дунав до Русе за отбранителни цели

Струпване на руски военни по границата с Украйна, отношенията с Русия и ситуацията в Черно море са били част от темите, които са обсъждали Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на първата визита на новия премиер в Брюксел. Двамата изразиха задоволство от срещата и отбелязаха, че диалогът е бил конструктивен.

"Ние трябва да гарантираме, че можем да защитим всички съюзници от НАТО. Не виждаме непосредствена заплаха над нито един съюзник от НАТО, но виждаме нараснало напрежение. Това с особена сила важи за съюзниците от региона на Черно море и България е една от тях", каза Столтенберг.

Петков отвърна, че може да има много голяма синергия между военната и гражданската инфраструктура, която може да бъде използвана и за отбранителни цели.

"Може би втори мост до този в Русе над Дунав би бил много интересна точка от стратегическа важност. В този смисъл, когато включим тази инвестиция, мисля, че изпълняваме целта за 2% разходи от БВП за отбрана", заяви на английски език Кирил Петков.

От КВОРУМ припомняме, че в първата си реч от парламентарната трибуна при откриване на 47-то Народно събрание Петков заяви, че "Хората в Силистра чакат от 30 години на имат мост на Дунав".

Facebook коментари