Събота, 10 Декември 2022 г.

Съседите, от другата страна на Дунав, стартираха проекта "Променада" по който Силистра е партньор

Вчера в заседателната зала на община Кълъраш кметът Мариус Дулсе и представителят на строителя, SC Coral SRL са подписали протокола за старта на работите, които са в рамките на проект "Подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав в региона Кълъраш - Силистра трансгранична програма, финансирана от Оперативна програма на Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 (INTERREG V - A)", известен като "Променада".

Ръководител на този проект е Съветът на окръг Кълъраш, а община Кълъраш и Община Силистра са патньори.

Общата стойност на проекта е 10,62 милиона.

В рамките на проект "Подобряване на безопасността на корабоплаването по река Дунав в Кълъраш – трансграничен регион Силистра, финансиран от Оперативна програма на Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 (INTERREG V - A)", известен от хората от Кълъраш под родовото име "Променада".

Така община Кълъраш, която от проекта разполага с общ бюджет от 7 505 млн. евро, управлява договора за изпълнение на строителството на стойност 27,43 млн. евро леи (приблизително 5,5 милиона евро, с ДДС) и което се състои в реализацията следните интервенции:

- защита на наклонен склон на левия бряг на ръкава Борча;
- укрепване през склона до нивото на естествената земя на преходната зона между трасето главната част на ръкава Borcea и брега на езерото Йирлау;
- полунаклонена брегова защита на прилежащия бряг на езерото Йирлау;
- сграда с предназначение на речна гара с размери 9м х 36,5м; други договорености външно озеленяване и комунални услуги (водни мрежи питейна вода и канализация, ел. инсталации, пешеходна алея).

Целта на проекта е подобряване на безопасността на летателната годност по маршрута Кълъраш-Силистра чрез рехабилитация на бреговете на Дунав от двете страни румънски, както и от българска страна, и чрез маркиране на плавателен маршрут с маяци, за да се избегнат дори инциденти и при ниски нива на водата.

Facebook коментари