Събота, 15 Юни 2024 г.

Съветници на Дулово спряха инвестиция за 80 млн. евро и нови 250 работни места

С минимално мнозинство общинският съвет в Дулово отхвърли на последното си заседание молбата на "Каолин" ЕАД за продажба на няколко терена, които са частна общинска собственост.

Отказвайки да продадат парцелите, съветниците на малката община в област Силистра спряха ключов проект на крупния германски инвеститор у нас "Кварцверке". Компанията от години планира изграждането на нов завод в Дулово за преработка на каолин и кварцов пясък. "Каолин" планираше да инвестира в региона над 80 милиона евро за разработването на две находища на кварц-каолинова суровина, изграждането на железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително на газопровод до Дулово с дължина над 30 километра, както и построяването на самия преработвателен завод. Реализирането на инвестицията щеше да гарантира създаването на 250 работни места директно в предприятието и още няколко стотин в съпътстващи дейности.

След построяването на завода се очакваше рязко съживяване на целия регион чрез привличане на допълнителни инвестиции в сферите на керамичната и стъкларската промишленост.

"През последните години работихме интензивно за реализирането на нашия проект в тясно сътрудничество с община Дулово. Това щеше да е огромна крачка не само за нашето дружество, но и за целия регион. Вярвахме, че чрез създаването на сигурни работни места и гарантираните плащания на значими по размер данъци и концесионни такси ще създадем реална и дългосрочна перспектива за бъдещото стопанско въздигане на общината", коментира пред "24 часа" главният изпълнителен директор на "Каолин" д-р Волф Харлфингер.

Той не скри разочарованието си от решението на местния парламент в Дулово. От думите му стана ясно, че германският концерн заема изчакваща позиция, но ще преразгледа приоритетите си "Имаме потенциали за развитие, както в България така и извън нея. Сега ще обърнем приоритетно внимание на останалите ни проекти", добави Харлфингер. С инвестицията си в Североизточна България "Каолин" планираше да построи най-модерния завод за преработка на каолин и кварцов пясък в Европа.

"Суровината от находището в Дулово е специфична и не е лесна за преработка, което беше особено предизвикателство при проектирането. За нашата фирмена група тази инвестиция е една огромна крачка. Тук става дума за най-голямата единична инвестиция в един завод, която правим в цялата 130-годишна история на "Кварцверке". От наша страна с този акт буквално се вричаме на региона Дулово и на България", заяви в края на септември за "24 часа" Роберт Линдеман-Берк, управляващият съдружник на "Кварцверке" и председател на Надзорния съвет на "Каолин" ЕАД.

За изграждането на завода компанията получи от Министерството на икономиката сертификат за инвеститор клас "А". "Възнамеряваме да стартираме със 120 служители и да създадем поне толкова работни места за подизпълнители и доставчици. Освен това историята ни е доказала, че с нашите заводи ние сме инвеститор "котва". Около заводите ни обичайно се настаняват други предприятия, особено такива, които ползват нашата продукция. Изобщо не е случайно, че в България има толкова добре развита керамична и стъкларска промишленост", коментира тогава Линдеман-Берк. И даде пример с Украйна и Русия, където "Кварцверке" реализира подобни проекти в райони с висока безработица като Дулово. Резултатът е бил, че околните населени места процъфтяват и вече принадлежат към групата на градовете и селата с най-висок стандарт на живот на жителите.

Facebook коментари