Сряда, 28 Февруари 2024 г.

Нов дигитален планетариум в Силистра ще показва повече от 40 000 звезди и прави "екскурзии" до планетите от Слънчевата система

От 2020 година Министерството на образованието и науката отпуска целеви средства по национална програма за астрономическите обсерватории и планетариуми".

В България има 7 планетариума, един от които е в Силистра. През 2021 са опуснати средства за четири планетариума, като един от тях е Народна астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" в Силистра на която и предстои да се сдобие с нов дигитален планетариум.

Той ще дава възможност да показваме повече от 40 000 звезди, мъглявини, звездни купове, да правим "екскурзии" до планетите от Слънчевата система, да показва какво се е случило преди време, какво ще се случи след време.

Софтуера на планетариум ще се обновява ежегодно с най-новите научни постижения.

Дигиталният планетариум е интеграция на лазерни технологии и софтуер, които позволяват сферично изображение на различни космически обекти.

Новата система ще използва програмата с която визуализира небето. Тя ще позволява да се избере местоположение и време за наблюдение на звездното небе, до каква гранична звездна величина да се наблюдават звездите – човек може да види до 6000. Програмата ще свързва звездите, показва наименованията, очертанията и картинките на съзвездията.

Идеята за изграждане на астрономическа обсерватория в град Силистра, възниква през 80-те години на 20 век. Обсерваторията отваря врати за първите си посетители на 11 август 1999г. по време на пълно слънчево затъмнение, когато е извършено и първото астрономическо наблюдение.

Facebook коментари