Сряда, 10 Август 2022 г.

В Пресклуба на БТА във Варна бе представена книгата на Валентин Събков и приятели "Без борба няма свобода"

Книгата на Валентин Събков и приятели "Без борба няма свобода" бе представена на 2 декември в Пресклуба на БТА във Варна. Според историка, член на Съюза на учените - България, проф.Нина Дюлгерова официално трудът допълва и надгражда историята на процеси и личности в Добруджа в периода от края на Първата световна война до 1940-1945 година. Тя уточни, че авторът е открил нови документи в архиви в България, Русия и Румъния, а в северната ни съседка е открита карта, която е на корицата на изследването. Според проф. Дюлгерова новите документи в книгата не само поправят голяма част от несъответствията, но дават и нов поглед към този исторически период на Добруджа. Освен документи, сборникът дава и друг прочит на познати неща, обясни проф. Дюлгерова.

Изследователят Валентин Събков, който е историк по образование, каза, че най-основната тема в книгата е Вътрешната добруджанска революционна организация /ВДРО/. Тя престава да съществува с решение на Великия добруджански събор през 1942 година, обясни Събков. По думите му това е единствената национална организация, която по един или друг начин постига своята цел и Южна Добруджа се връща в лоното на Майка България. Авторът разкри, че е готова и втора част на сборника, която ще е с биографични материали за всички дейци на организацията. Освен това Събков има идея и за трети том на изследването, в което да представи документи, открити в румънските и руски архиви.

На представянето на труда в Пресклуба на БТА присъстваха генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, представители на Съюза на учените в България, Съюза на учените-Варна, Тракийския научен институт, на областната администрация на Силистра.

снимка: БТА

Facebook коментари