Събота, 13 Август 2022 г.

Българска Айкидо Федерация почита своя основател, роденият в Силистра, Сенсей Георги Иванов

Българската айкидо федерация изрази своята почит към основателя си и първи председател на организацията Сенсей Георги Иванов, съобщава сайта sportal.bg.

На 1 декември, денят в който преди 25 години Сенсей Иванов загива при пътен инцидент, сегашният председател на федерацията Пламен Юруков и представители на айкидо общността положиха венци и цветя на гроба му.

В събота от 17.00 до 18.30 часа, ще се проведе уникален по формата си семинар в негова памет, в който ще вземат участие представители на над 60 клуба. Семинарът ще се състои в Залата по Айкидо в София, ж.к. ,Дианабад", ул. ,,Никола Габровски" 1.

Сенсей Георги Иванов (4 дан) е роден през 1958 година в град Силистра. Започва да се занимава с бойни изкуства през 1972 година. Възпитаник е на хореографския институт в София и е ученик на един от най-големите български хореографи Димитър Димитров – Палаврата, като 10 години е професионален хореограф. През 80-е години преподава народни танци и междувременно започва да практикува айкидо. Сенсей Георги Иванов успява да съчетае методите на преподаване на народните танци с тези на Айкидо, като по този начин по това време започва да се говори за българска методология в преподаването на Айкидо.


През 1989 година той създава Българската Айкидо Федерация, а по-късно и Монголската Айкидо Федерация.

През 1990 година Българска Айкидо Федерация става официално първата регистрирана Айкидо организация в България.

През 1991 година благодарение на усилията и труда на Георги Иванов, Българска айкидо федерация става член на Международната айкидо федерация както и член на Фондацията Айкикай с главна централа Хомбу Доджо,Токио.

През 1991 година, Българска айкидо федерация получава национален лиценз от Министерството на спорта на Република България.

През 1995 година чрез активната дейност на Георги Иванов за първи път в Източна Европа се провежда конгрес на Европейската айкидо федерация.

На 1 декември 1996 година при пътен инцидент Георги Иванов приключва своя житейски път.

Facebook коментари