Сряда, 10 Август 2022 г.

Най-големите ученици от най-голямото дуловско училище посетиха местния съд

На 1 декември Районен съд-Дулово проведе "Ден на отворените врати" на тема: "30 години Конституция на Република България-върховенство на правото, демокрацията и защитата на основните права", съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд-Силистра.

Интерес към събитието проявиха учениците от 12 клас в СУ "Васил Левски" в град Дулово.

"За да повишим правната грамотност и спазването на законите, за да има по-голямо доверие в българското правосъдие, ние се включихме в информационната кампания на Висшия съдебен съвет под наслов "Открито за съдебната власт". Денят на отворените врати е част от тази кампания, а Вие, с Вашето присъствие тук-също." - каза в приветствието си Председателят на Районен съд-Дулово съдия Емил Николаев. Той запознаха присъстващите с действията по образуване на съдебните дела и провеждане на съдебните заседания, както и с ролята на участниците в съдебния процес.

Учениците взеха участие в импровизирани граждански и наказателни дела. Те влязоха в ролята на подсъдим, пострадал, адвокат, прокурор, а също на ищец и ответник. Всички присъстващи участваха активно като задаваха въпроси и изказваха мнения по представените казуси.
Съдия Николаев по достъпен начин разясни важни обстоятелства относно законосъобразното водене на съдебният процес. Той отговори на възникнали въпроси относно квалифицираните престъпления и как се определя кое престъпление е тежко, чрез какви методи се доказва, кога съдът налага ефективна, и кога условна присъда, какви са последиците от престъпления, извършени в изпитателния срок.

Лекцията на съдия Емил Николаев бе продължение на съвместната работа на съда с учениците от СУ "Васил Левски"-Дулово по образователната програма "Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" на ВСС, по която през учебната година предстоят още инициативи.

Всички посетители в Деня на отворените врати получиха полезни информационни и образователни материали за правата и задълженията на гражданите, и за дейността на съдебната власт.

Facebook коментари