Понеделник, 25 Септември 2023 г.

Златина Станева: Отива си тежка и трудна година за театъра

"Много сме щастливи и доволни, че започваме отново срещите си с нашата любима публика, през времето, в което не работим изключително трудно се понася липсата на срещите и контактите, както с най малките ни зрители, така и с хората, които посещават и обичат театъра. Това беше един своеобразен срок период, в който да осмислим обстоятелствата, в които сме поставени. От днес обаче целият екип е на линия. Що се отнася до планираната игрална програма, до 23 декември всяка съ бота и неделя да предложим на нашите най малки зрители приключение с театралните приказни герои. Тук ще кажа , че вече сме изцяло подготвени за работа в условия на зелен сертификат. На 18 и 19 декември ще имат да се срещнат и да получат своите подаръци от Дядо Коледа", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра, директорът на Драматично-куклен театър-Силистра силистренския театър Златина Станева.

Станева сподели, че по отношение на репетиционния процес започва репетиции на постановката "Чудо" на Иван Радоев. Режисьор на спектакъла е Димо Димов, сценографията е на Николай Нинов.

"Плановете ни бяха много амбициозни и творчески заредени, но ситуацията в момента ни поставя в особена ситуация в която сме принудени да преорганизираме желанията и намеренията ни. Въпреки всичко от началото на следващата година до края на сезона ще планираме прояви, които са замислени и които ще са в съзвучие с пандемичните условия. След Нова година ще стане ясно по отношение на инициативите по повод отбелязването на 150- годишнината от отбелязването на театралното дело в Силистра. Както и на 80- та годишнина от обявяването на драматичния театър за професионален" сподели Златина Станева.

Тя сподели и идеята да бъде възстановен фестивалът "Ян Бибиян", това е проява, която определено липсва на театрално фестивалната карта не само у нас но и в международен аспект. В началото на април започва реализацията на проекта "Търси се стар клоун", автор на пиесата е румънецът Матей Вишнек. Подготвят се поредица от постановки в детския модул. Режисьорът Тодор Вълов представя постановката "Болен здрав носи", постановка, която ръководството планира да организира и подготви до края на творческия сезон.

"Отива си трудна, тежка в това число и в емоционален и духовен план, липсата на нормално комуникиране с публиката, липсата на нормални условия на работа доведе до срив не само на културата като цяло, но и в чисто вътрешно психологичен план", сподели в заключение Златина Станева.

Facebook коментари