Петък, 12 Април 2024 г.

Българи продължават да не могат да влизат от Румъния при Силистра

От лятото на граничния пункт между България и Румъния при Силистра има проблем с влизането в страната ни, съобщи БНР. Оказва се, че това е възможно само за транзитно преминаващите, за ученици и студенти, за погранични работници, на които поне веднъж седмично им се налага да пътуват до страна-членка на ЕС.

Причината – липсва медицинско лице, което да проверява здравната документация – сертификати и тестове, свързани с Covid-19. се стига до натоварване на съседните ГКПП-та – Русе и Дуранкулак.

Станислава Нецова родом е от Мездра и е учила в Румъния. Омъжена е в Констанца и заради това често ѝ се налага да преминава границата с малката си дъщеря. А това, че е български гражданин, не ѝ спестява главоболията при преминаване от едната в другата страна през последните месеци. Признава, че това е голям проблем и стрес за нея и семейството ѝ.

Майката на Станислава - Розита Павлинова, разказа, че неудобствата са всъщност още от март, като само през лятото границата е била отворена и в двете посоки, заради туристите, и от август отново е забранено влизането на граждани през ГКПП Силистра – Кълъраш. Наложило се Павленова да се свързва с различни здравни инспекции, за да може все пак да премине границата, въпреки че имала отрицателен резултат от PCR тест.

"Звъннах. Хората ми казаха – не може да пресечете границата, защото няма представител на РЗИ, няма кой да прочете сертификата или PCR теста."

В заповедта на здравния министър от 27 август за ограничаване влизането в страната през Силистра няма посочени мотиви. Но дори и да бъде отменена, от РЗИ имат своя причина за липсата на техен служител на границата, коментира директорът на инспекцията д-р Теодора Начева.

"Ние нямаме капацитет от кадри, никакъв потенциал от човешки кадри, за да може нашата инспекция да реализира този граничен контрол 24 часа в денонощието, тоест да поддържаме график 7 дена в седмицата."

За пътуващите до Румъния нашенци остава да организират маршрутите си така, че дори и да напускат пределите на страната ни през Силистра, да се завръщат през някой от другите гранични пунктове.

Парадоксът остава и за онези, които са свикнали да отскачат до намиращата се в съседното румънско село Остров винарна, макар и само на стотина метра от границата. Защото няма да ги пуснат обратно, дори и да имат зелен сертификат или валиден PCR тест.


Текст и снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари