Неделя, 03 Март 2024 г.

Силистренката Веселина Георгиевa: Букурещ е много по-голям град и привлекателен за тези, които обичат динамиката

Единственият информационен портал за българите в Румъния, МyRo.Biz представя членовете на българската общност в страната в серия от интервюта.

Сайта публикува интервю с родената в Силистра Веселина Георгиевa, която живее и развива бизнес в Букурещ.

Веселина здравей! Би ли ни разказала повече за себе си?

Здравей, Юлия! Казвам се Веселина Георгиева, на 33 години. Майка съм на дъщеря (Анастасия на 8 год.) и съпруга на българин с когото се запознахме в Букурещ.

Защо Румъния?

Моята история с Румъния започна в далечната 2000 година, когато след основното си образование в Силистра, се преместих в София и кандидатствах за средно образование в Румънската гимназия в София. Исках да уча в чуждоезиково училище и когато всички избираха английски и немски езици, на мен румънският ми се стори интересна възможност. След завършването на гимназията, продължих висшето си образование – бакалавър и магистратура в Academia de Studii Economice – Букурещ. По време на образованието си тук, се запознах и с настоящия ми съпруг, с когото останахме в Букурещ, работим и двамата тук и изградихме дом и семейство.

Какви бяха основните предизвикателства, с които се сблъска в началото и как ги преодоля?

Въпреки че имах основа на румънския език от гимназията в София, първата година беше доста трудно, понеже се сблъсках с много непознати думи в университета, трябваше да си обогатя речника и най-вече, че в страната в която се говори дадения език най-добре научаваш различните изрази, понеже не всичко се превежда мотамо. А и имах страхотни колеги румънци, както бяхме и група българи с които си помагахме винаги при нужда.

Според теб, по какво се различават българите и румънците? А по какво си приличат?

Като цяло си приличаме доста, но румънците според мен са по-толерантни, по-набожни, отнасят се към жените с уважителни форми, поздравяват се повече.

С какво Румъния е привлекателна за живеене и за правене на бизнес?

Тук бих могла да кажа само за Букурещ. Букурещ е много по-голям град и за хората, които обичат динамиката, градът е привлекателен. Има доста места, които могат да се посещават и уикендите не се скучае.

Румъния е интересна за правене на бизнес с по-голямото население и повечето възможности които предлага, но тук трябва да имаш и подходящите продукти. Румънците си падат доста по монопола и ако някой бранд или продукт им харесва, то той става масов. Давам конкретни примери за това как се промениха улиците на Букурещ от 2005-та година досега. В момента в Букурещ няма търговска улица, но пък моловете са много посещавани. Магазините Mega Image се разраснаха много и вече са на всеки ъгъл. И като цяло в момента по булевардите забелязваме 5 банки, 5 аптеки, Mega Image и няколко вериги за хранене , които румънците обичат. (няма да изброявам имена). Тук липсват малки бизнеси, разнообразието, така както сме свикнали да виждаме в София и в повечето градове и столици в Европа.

Би ли ни разказала повече за твоя бизнес?

Историята на моя бизнес започва през 2009 година когато отворих първия магазин за бижута от естествени перли с марката YUNO pearls в мол Baneasa – Букурещ, след това втори магазин през 2011-та година в магазин Cocor – Букурещ. През 2013-та година затворих двата магазина и декември 2014-та отворих настоящия магазин Elements, който се намира в центъра на Букурещ – Piata Romana (bd. Dacia 35) Концепцията на магазина е тип бутик, като в него са комбинирани дрехи и бижута. Предлагат се и бижутата YUNO pearls и дрехи, като ежеседмично зареждаме с нови модели дрехи от Италия. Така успяваме да поддържаме интереса на клиентите и за шест години вече си създадохме лоялни клиенти. Сега за 1 март даже предлагаме и български мартеници. Мисля, че в момента в Букурещ само при нас се предлагат български мартеници и мога да кажа, че те са си истинска атракция и за румънците.

Какви съвети би дала на тези, които обмислят или скоро ще се преместят в Румъния, или ще стартират бизнес?

Бих посъветвала новите фирми които влизат на румънския пазар да се вслушват повече и в хората, които живеят и работят от повече години в Румъния. Опитът ми с фирмите показва, че много влизайки на румънския пазар, мислят че могат да приложат същия модел като в България, очакват да имат същите разходи като там, но това не е съвсем така. Пазарът тук е много по-различен, по-динамичен и съответно услугите са по-скъпи.

Какво още би искала да споделиш, а ние не те попитахме?

При всяка възможност обичам да посещавам нови места – както в България, така и в Румъния и да споделям за посетените места, за да могат повече румънци да научат за красивите места в България, както и българите за прекрасната Румъния. Като ни дойдат приятели на гости, винаги ги разхождаме до някое ново място из Румъния.

Също, много бих искала българите в чужбина да са по-сплотени и да се организират заедно на празници и събития. Имаме страхотни български празници, но често липсва инициатива за подобни събития.

Facebook коментари