Събота, 03 Юни 2023 г.

50-годишен мъж от Айдемир, обвинен за държане на наркотици и оръжия, остава в ареста

Окръжен съд-Силистра потвърди взетата от Районен съд-Силистра мярка за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на Е.Г.

Е.Г. е привлечен на 13.11.2021г. в качеството на обвиняем за държане на наркотични вещества-кокаин, хероин, амфетамин, марихуана , канабис и държане на огнестрелни оръжия без разрешение. Обвиняемият е държал и неистински банкноти във валута-евро, неистински документи, а за управляваният от него автомобил са налице данни за престъпно посегателство, според официално получената информация от ИНТЕРПОЛ Брюксел. Обвиняемият е на 50 години, осъждан, със средно образование, български гражданин.

Недоволен от постановената от Районен съд най-тежка мярка за неотклонение спрямо него, обвиняемият Е.Г. я обжалва, като претендира пред въззивната инстанция "домашен арест" или "парична гаранция".
Окръжният прокурор определи депозираната жалба на Е.Г. като неоснователна и недоказана. Според него са налице всички законови предпоставки за вземане именно на тази мярка за неотклонение.

Защита на обвиняемият Е.Г. основно акцентира върху здравословното състояние на обвиняемия с твърдение, че той се нуждае от грижи относно уврежданията, които е получил вследствие на ПТП.

Е.Г. заяви, че ще съдейства на следствието и иска да се лекува.

Съдът, като взе предвид становищата на страните и доказателствата по делото прие, че може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият действително е извършил престъпленията, за които са му предявени обвинения, а здравословното му състояние не е пречка същият да пребивава в следствения арест. Описаните здравословни проблеми не са възпрепятствали обвиняемия в придвижването му, включително и извън пределите на страната за закупуване на МПС. Налице са данни, обосноваващи опасност обвиняемият Е.Г. да се укрие, да попречи на разследването, а също да избегне наказателно преследване.

С оглед на това въззивната инстанция потвърди взетата от първоинстанционния съд мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия Е.Г.

Определението на Окръжен съд-Силистра не подлежи на обжалване.

В законодателството на Република България е действаща презумпцията за невиновност-обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Facebook коментари