Събота, 01 Октомври 2022 г.

Лъчезар Тодоров: Силистра има добра детско-юношеска школа и наши таланти са вече част от елитните ни баскетболни клубове

"Пандемията оказа много сериозно влияние върху всички сфери на живота на човека, включително и на спорта, случиха се изключително негативни неща в тази връзка между другото и невъзможността на учениците да спортуват в определени периоди от време", сподели в интервю за Общинско радио-Силистра, председателят на Управителния съвет на спортен клуб по баскетбол Доростол" Лъчезар Тодоров.

Като допълни, че по настоящем само картотекирани състезатели по съответните федерации имат право да осъществяват някаква дейност. Тодоров споделя, че е много трудно да се сформира качествен баскетболен отбор, който касае големи финансови и човешки ресурси.

"След 1993 година, когато приключи дейността на женското формирование на "Доростол" след това се оказа че не можем да възстановим това, което вече е загубено по много обективни и субективни причини. Не виждам как в скоро време в Силистра да бъде създаден баскетболен отбор на по високо ниво.

В момента около 220- 230 деца спортуват в залата по баскетбол позната ни като "Манежа", която преди около три години бе реновирана и изцяло обновена. Тодоров сподели, че баскетболният клуб си сътрудничи с общинското ръководство и от своя страна клубът среща разбирането на общината. Специално за миналата година по думите на Тодоров общината е финансирала средствата по отоплението на залата.

"За да има успехи в българския баскетбол и в частност на силистренския следва да се направи разграничение между баскетбола на национално ниво и баскетбола в града. Необходима е комплексна методика по която всички клубове да работят, а такава има но не се изпълнява. "Важен етап в развитието на децата е общуването им със спорта, много трудно без спорт и спортни занимания могат да се решат и редица други проблеми от различно естество. Нашата цел е да направим така че по голяма част от децата да влязат в спортните, баскетболните зали и да им се създадат условия за правилното им развитие.

Според мен, и институциите следва да проявяват по голяма активност, както на ниво министерство, така и на местно ниво. Директорите на училища да направят необходимото, а мисля че на местно ниво го правят, децата в училище да спортуват, тук е мястото да кажа, че Силистра има добра детско-юношеска баскетболна школа и наши таланти са вече част от елитните ни спортни клубове", сподели в заключение Лъчезар Тодоров, като не пропусна изрично да благодари на ръководството на фирма "Елика Про" за цялостната подкрепа и съдействие към спорта и в частност баскетбола в Силистра..

Facebook коментари