Събота, 13 Август 2022 г.

Нов корпус за COVID болни заработи в силистренска областна болница

В силистренската областна болница тези дни заработи нов корпус, който ще разшири легловата база за ковид пациенти. Така обаче още по-силно излезе на преден план липсата на сестри в лечебното заведение. Как ръководството на болницата решава този проблем и какви други своевременни мерки беше принудено да предприеме в средата на ковид кризата – вижте в репортажа Любомир Добрев за Европа ТВ.

Още с встъпването си в длъжност като директор на многопрофилната болница в Силистра д-р Васил Славов решава да действа изпреварващо. Убеждава министерството да финансира изграждането на корпус от модулен тип в двора на болницата, който да посрещне на първо време натиска на ковид вълните. Така постройката от 500 кв. метра, с тоалетни, бани и 50 легла за пациенти и персонал е построена и тези дни заработи. За щастие при нас след последната реорганизация успяхме да осигурим допълнителни легла. За средно тежки и тежки болни – около 87-88 и още десет интензивни, тоест близо 98, което прави около сто легла. И по този параграф се нареждаме на едно от челните места на лечебните заведения в страната, които предлагат и много ковид легла и абсолютно всички дейности. Още една навременна мярка на директора успява да реши важен финансов и логистичен проблем – закупува се генератор за кислород и така лечебното заведение вече не зависи от външни доставки, а и му излиза много по-евтино. Нещата бяха много сериозни, тъй като първо доставките са силно затруднени поради високото потребление и второ, регион като нашия, където пътищата се затварят всяка година и два часа могат да бъдат фатални. С този генератор ние в момента гарантираме живота на хората. И второ, разходите – тези разходи наистина са огромни, защото цената на кислорода отново се вдигна. С новата апаратура за кислород болницата спестява около 50 хил. лв. средно на месец.

Но драматичната липса на сестри е най-големият й проблем. Тези сестри които ние командироваме, които въртим, те са на предела на силите. Буквално са на ръба на оцеляването. Двайсет и няколко сестри са а трябва да бъдат 40. Голям процент са пред пенсионна възраст, много малко са тези, които са млади и почват тука работа. Има колежки в други отделения, които не искат да работят с ковид и точно заради това напускат или излизат в неплатен отпуск. Не искат да работят с ковидни болни, защото са възрастни и сигурно ги е страх да не се заразят нещо…

Facebook коментари