Вторник, 18 Януари 2022 г.

Пандемичните мерки провалят силанизацията на зъбите при децата в Силистренско

Зъболекарите в страната бият тревога, че Ковид пандемията затруднява силанизацията на зъбите при децата. Програмата, с която България се гордее в Европа и която е предвидена за защита на първите постоянни зъби на децата, е силно затруднена заради мерките, съобщиха по телевизия ON AIR.

Осемгодишната Галена е една от малкото пациенти на д-р Мария Стойчева. Казва, че процедурата не е притеснителна. Майката на Галена - Цветелина, също няма съмнение в ефекта на силанизацията.

При нея част от новите зъби на децата се покриват със специален гел, който ги предпазва от кариес. Цветелина Василева е готова да убеди и други родители да се възползват от програмата.

"Бих препоръчала, бих ги насочила и бих им обяснила какво представлява самият процес, защото аз самата вече съм запозната", категорична е тя.
Оказва се обаче, че програмата буксува заради Ковид мерките, споделя координаторът за област Силистра.

"Вече ми стана много трудно да я работим тази програма. С тези Ковид мерки всички знаете колко е трудно. Лично на мен като регионален координатор, а и на колегите е трудно да стъпват в училища, в детски градини, нито имат родителски срещи... Вчера даже правих една разяснителна кампания в едно населено място. Изнесохме се навън, защото в училището не се допускат външни лица и родители. Отчаяна съм", сподели д-р Мария Стойчева.
В България програмата за предпазване на детските зъби от кариес действа от три години и е единствена по рода си в Европа. В област Силистра по силанизацията работят 8 зъболекари, които заедно с колегите си от страната се надяват пандемията и политическите промени да не окажат фатално влияние върху здравето на децата.

репортаж: Любомир Добрев

Facebook коментари